Finn-észt írónő kapta az Északi Irodalmi Díjat
Dátum: 2010. március 30., kedd, 13:24
Sofi Oksanen finn-észt írónő kapta az Északi Irodalmi Díjat, Észak-Európa legrangosabb ilyen jellegű kitüntetését.

A 33 éves író Puhdistus című regényével érdemelte ki a mintegy 47 ezer euróval (csaknem 13 millió forinttal) járó elismerést. A kedden nyilvánosságra hozott indoklás szerint Sofi Oksanenre "gazdag és kifejező" írásmód jellemző.

A regény, amelyért a díjat kapta, Észtországban játszódik, középpontjában egy fiatal és egy idős nő áll. A történet azokkal az időkkel is foglalkozik, amikor a balti ország még az egykori Szovjetunióhoz tartozott és kitér a térség egyik igencsak aktuális problémájára, a szexuális célú nőkereskedelemre is. Sofi Oksanennek korábban már három regénye jelent meg.

Az Északi Irodalmi Díjra évente Dánia, Finnország, Izland, Norvégia, Svédország, Grönland, a Feröer-szigetek, a Finnországhoz tartozó, autonómiát élvező Ahvenanmaa-szigetcsoport (svédül: Aland) és Lappföld nevezhet írókat.

Sofi Oksanennek novemberben Reykjavíkban, az izlandi fővárosban adják át az elismerést.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ A képmutatás a bűn hódolata az erény előtt."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ