Jon Fosse kapja az idei Ibsen-díjat
Dátum: 2010. május 19., szerda, 8:17
Jon Fosse norvég drámaíró kapja idén a nemzetközi Ibsen-díjat.

"Mind a színházat, mind a közönséget újfajta gondolkodásmódra késztette" - indokolta döntését a díjat odaítélő bizottság kedden Oslóban. A 2,5 millió koronával (88 millió forinttal) járó díjat szeptember 10-én adják át a norvég fővárosban.

Az 1959-ben született Jon Fosse 1994-ben lépett a nyilvánosság elé. Harminc színdarabot írt, amelyeket időközben negyven nyelvre fordítottak le. Az Őszi álom és a Halálvariációk szerzője az első norvég, aki megkapja a Henrik Ibsen drámaíró (1828-1906) emlékére 2007-ben alapított nemzetközi elismerést.

Az első díjazott 2008-ban Peter Brook brit rendező volt, őt 2009-ben Ariane Mnouchkine francia rendezőnő, a párizsi Théatre du Soleil alapítója követte.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„Nem az a dolgunk, hogy kitaláljunk magunknak egy sorsot, hanem az, hogy megtaláljuk a sajátunkat, s azt teljességgel és töretlenül éljük végig."
Hermann Hesse
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ