Booker díj, avagy a bepótolt mulasztás
Dátum: 2010. május 20., csütörtök, 8:14
J.G. Farrell Troubles (Gondok) című kötete nyerte el a "kimaradt" Booker-díjat, vagyis az 1970-ben megjelent legjobb angol nyelvű regénynek járó rangos elismerést.

A Booker-díj az egyik legrangosabb irodalmi elismerés, amellyel eredetileg minden évben az előző 12 hónapban megjelent legjobb angol nyelvű művet díjazták. 1971-ben azonban változtattak a szabályokon, és onnantól kezdve az esedékes év termését jutalmazták. Így fordulhatott elő, hogy az 1970-es megjelenésű regények kimaradtak a Booker-díj történetéből.

Ezt a mulasztást akarták pótolni a szervezők az utólag meghirdetett versengéssel, amelynek győztesét az olvasók választhatták ki egy hatos szűkített listáról. J.G. Farrell kötete Nina Bawden The Birds on the Trees, Shirley Hazzard The Bay of Noon, Mary Renault Fire From Heaven (Égi tűz), Muriel Spark The Driver's Seat, valamint Patrick White The Vivisector című regényével versenyzett.

A Booker-díj honlapján található közlemény szerint a Troubles nagy arányú győzelmet aratott: a nemzetközi olvasóközönség szavazatainak 38 százalékát kapta meg, több mint kétszer annyit, mint bármely vetélytársa.

J.G. Farrell már nem érhette meg "újabb" Booker-díját, még 1979-ben elhunyt.

A Troubles Farrell Empire trilógiájának első része, amelyet 1973-ban a The Siege of Krishnapur, 1978-ban pedig a The Singapore Grip követett. A The Siege of Krishnapur 1973-ban elnyerte a Booker-díjat, így ha Farrell a Troubles-ért 1970-ben kapja meg az elismerést, ő lett volna az első író, aki duplázhatott volna - mutatott rá Ion Trewin, a Man Booker Prizes irodalmi igazgatója.

Kiemelte: a Troubles maradandó értékű regény, ezt mutatja az is, hogy a megjelenése óta eltelt 40 évben folyamatosan újranyomták.

Az első világháború vége után, 1919-ben, Írországban játszódó könyv főhőse Brendan Archer őrnagy, aki menyasszonyát, Angelát látogatja meg annak otthonában, a düledező Majestic hotelben, ahonnan utána képtelen szabadulni. A történet hátterét a közelgő ír függetlenségi háború adja.

( MTI)

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„A céltábla nem lőhet vissza."
Molnár Ferenc
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ