Új irodalmi-művészeti elismerés
Dátum: 2006. április 21., péntek, 15:48
Május ötödikén adják át első ízben azt a díjat, amelyet a magyar írók, tágabb értelemben a magyar művészeti élet kiválóságainak elismerésére alapították.

Tavaly megszűnt a Magyar Irodalmi Díj, amelyet valaha hazai nagyvállalatok alapítottak. Köztük volt az Aegon Magyarország Zrt., amely most bejelentette, hogy új irodalmi-művészeti elismerést alapít Aegon Művészeti Díj néven.

A hárommillió forintos összegű díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő szépirodalmi teljesítményéért.

Az alapító magyar irodalmi lapok, műhelyek főszerkesztőit, vagy a kritikai rovat vezetőit kérte fel arra, hogy tegyenek javaslatot az első év díjazottjára.

A javaslatok alapján a díjazott személyéről szakmai zsűri döntött, amelynek Babarczy Eszter kultúrtörténész, Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, Lévai Balázs televíziós szerkesztő, rendező, műsorvezető, Margócsy István irodalomtörténész, kritikus és Radnóti Sándor esztéta, kritikus, egyetemi tanár a tagja.

Újdonság Magyarországon, hogy a rangos Herder-díjhoz hasonlóan, amelynél a díjazott ösztöndíjast jelöl meg, az AEGON kétmillió forintos társdíjat is alapít. Az elismerésre a díjazott író jelölhet egy kortárs magyar művészt.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
 
Aforizmák
„ A regényírásnak három szabálya van. Sajnos senki sem tudja, mik azok."
Somerset Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ