Átadták a Cervantes-díjat
Dátum: 2006. április 21., péntek, 20:56
Sergio Pitol mexikói író vehette át pénteken a 2005. évi Cervantes-díjat, a spanyol nyelvű világ legrangosabb irodalmi kitüntetését.

A „spanyol Nobel-díj"-nak is nevezett irodalmi elismerést ünnepélyes keretek között adták át az Alcalá de Henares-i egyetemen. Az eseményen János Károly spanyol uralkodó méltatta a 73 éves író hozzájárulását Latin-Amerika kulturális örökségéhez.

A 90 ezer euróval járó díjat a Don Quijote írójának, Miguel de Cervantesnek a szülővárosában adják át minden évben.

Sergio Pitol, a tavalyi év díjazottja jogi és filozófiai egyetemi tanulmányai után diplomáciai pályára lépett: kulturális attasé volt több országban, köztük Magyarországon is.

Írt elbeszéléseket, regényeket, esszéket, verseket és életrajzi műveket egyaránt, fordított többek között Csehov, Henry James és Joseph Conrad műveiből.

Legismertebb művei közé tartoznak az El tanido de una flauta (Egy furulya hangja, 1986) és az El arte de la fuga (A menekülés művészete, 1996) című regényei.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ A jóságnak legyen ökle."
Jevgenyij Jevtusenko
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ