Lezárult a könyvfesztivál
Dátum: 2006. április 23., vasárnap, 23:05
Az Év kiadója címet idén a Magvető Könyvkiadó Kft. érdemelte ki, az Év kereskedője pedig a Libri Kereskedelmi Kft. lett; a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elismeréseit a XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál zárónapján, vasárnap adták át.

A legrangosabb magyar könyvszakmai díjakat az MKKE tagjainak titkos szavazása alapján ítélték oda.

Ugyancsak vasárnap hirdették ki a Budapest Hegyvidék XII. kerületi Önkormányzat által odaítélt Budai-díjat, amelyet könyv kategóriában Kovács Attila Zoltán A nevető Erdély (Kráter Műhely Egyesület) című munkája, hangoskönyv kategóriában a Kossuth Kiadó Ady Endre, József Attila és Radnóti Miklós válogatott versei című kiadványa nyert el.

Az Animus Kiadó által alapított Aranyalma-díjat - amelyet az kapja, aki az előző évben a legtöbbet tett az olvasó gyermekért - Rigó Béla költőnek, a Kincskereső című gyerekirodalmi lap főszerkesztőjének ítélték oda.

A Gyermekkönyvek Nemzetközi Szervezete (IBBY) magyar tagozata az Év gyermekkönyve díjjal lírai kategóriában Kántor Péter Kétszáz lépcső föl és le című könyvét jutalmazta, prózában Sheer Katalin Nefelé című kötetét díjazták. Az Év gyermekkönyv-illusztrátora Kalmár István, fordítója pedig Kertész Judit lett. Az életműdíjjal Bálint Ágnes munkásságát ismerték el.

Zentai Péter László, a MKKE elnöke úgy tájékoztatta az MTI-t: több tízezren látogattak el az elmúlt négy napban a könyves mustrára, amely „a béke szigete" volt az országgyűlési választások kiélezett küzdelmének feszült hangulatában.

A könyvfesztivál díszvendége idén a kortárs spanyol irodalom és könyvkiadás volt. A fesztivál nagydíját, a Budapest Nagydíjat a világhírű spanyol író, Jorge Semprún vehette át, a másik kiemelt vendégnek, Csingiz Ajtmatov kirgiz írónak a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést nyújtotta át Sólyom László köztársasági elnök a fesztivál megnyitóján.

A könyvfesztiválra 23 országból érkeztek íróvendégek, a legnagyobb számban Németországból. A Berliner Zimmer program keretében 13 berlini kötődésű alkotó mutatkozott be a német stand irodalmi kávéházában.

A fesztivál helyszínéül szolgáló Budapest Kongresszusi Központ - Sólyom Lászlónak a megnyitón mondott szavaival élve - „gigantikus könyvesboltként" működött: 550 könyves műhely mutatta be köteteit, 45-50 ezer féle könyv, köztük 300, a fesztiválra időzített újdonság sorakozott a polcokon.

A 250 irodalmi és szakmai program közül különösen nagy figyelem kísérte a díszvendég írók bemutatkozását, a Nobel-díjas Kertész Imre felolvasását, továbbá a Berliner Zimmer programjait. Nagy érdeklődés övezte ezenkívül a könyvolvasási és -vásárlási szokásokról szóló kutatási eredmények ismertetését, valamint a minőségi könyvkiadás gondjait megvitató konferenciát. Hosszú sorok kígyóztak a dedikáló Jorge Semprún, Csingiz Ajtmatov és Szabó Magda asztalai előtt.

Zentai Péter László becslése szerint a könyves seregszemle látogatóinak száma elérte az 50 ezret.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ Bármiben hiszel is, meghalsz, de ha semmiben sem hiszel, már élő halott vagy."
Kertész Imre
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ