Cafe d'Europe
Dátum: 2006. május 1., hétfő, 17:59
A 2006-os Európa Nap alkalmából május 9-én Európa 27 fővárosában - köztük Budapesten - egyszerre rendezik meg a Cafe d'Europe elnevezésű irodalmi és kulináris programot, amelyen írók és polgárok együtt írják „Európa történeteit" a kávéházakban.
 A rendezvény kezdeményezője az osztrák székhelyű Institute of the Regions of Europe (Európai Régiók Intézménye). Az intézmény azzal a céllal szervezte meg a projektet, hogy bemutassa Európa sokszínűségét és változatosságát. Az EU soros osztrák elnöksége céljául tűzte ki, hogy az EU polgáraival a párbeszédet megerősítse, ezért vállalta a projekt védnökségét.

A kávéházak ezen a napon nemcsak vendéglátóhelyek lesznek, hanem a kommunikáció, a helyi kulturális élet szimbólumai is. Budapesten a nagy múltú Centrál Kávéház (Károlyi Mihály u.9.) ad helyet a Cafe d'Europe-nak.

A rendezvényen a kávéház vendégei és a meghívott írók beszélgethetnek, vitázhatnak és megírhatják saját érdekes történeteiket. A többi fővárosban is írnak a vendégek, a válogatott történetekből végül könyv készül. A felkért írók nevei között Budapesten Görgey Gábor és Erdélyi Zsuzsa szerepel.

Május 9-én Európa-szerte megjelenik egy európai napilap, melyet külön erre az alkalomra szerkesztett a Frankfurter Allgemeine Zeitung Európa 27 országának híreiből. A különleges napilaphoz ingyenes hozzá lehet férni a kávézókban.

A kávéházi kultúra elválaszthatatlan része a kávé és a sütemény. A Café d'Europe vendégeinek 27 európai süteményből kínál válogatást, és a 27 recept gyűjteményét a 2006-os Európa Nap édes emlékeként magukkal vihetik a látogatók.

Az Európai Unió napját - az Európa Napot - május 9-én ünneplik az Európai Unió tagországaiban, ezzel is kiemelve az európai integráció jelentőségét és méltatva az abban elért eredményeket.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
Aforizmák
„ ...aki meghallgatja a IX. szimfóniát, és utána nekiül, hogy tapétaminát rajzoljon, az vagy szélhámos, vagy degenerált."
Loos
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ