Spiró György az első AEGON Művészeti Díj nyertese
Dátum: 2006. május 4., csütörtök, 13:01
Az első AEGON Művészeti Díjat – a szakmai zsűri tagjainak döntése alapján – Spiró György kapta a Fogság című regényéért.

A díj elsősorban az irodalmi élet kiválóságait szeretné elismerni. A díjat – mint már arról korábban is beszámoltunk – élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő magyar szépirodalmi teljesítményéért. A díj gyakorlati értéke hárommillió forint

A zsűri tagjai Babarczy Eszter kulturtörténész, publicista, Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, kritikus, Lévai Balázs a Magyar Televízió szerkesztője, rendező-műsorvezetője, Margócsy István irodalomtörténész, kritikus és Radnóti Sándor Széchenyi-díjas esztéta, kritikus, egyetemi tanár, a Holmi társszerkesztője voltak.

Az elismeréshez társul egy úgynevezett AGON Művészeti Társdíj is, amelyet a díjazott író javaslatára más művészeti területen alkotó fiatal tehetség, vagy olyan művész vehet majd át, aki már bizonyított, s ez az elismerés fölhívhatja rá a figyelmet, segítheti őt a további munkájában. Ennek gyakorlati értéke kétmillió forint. Spiró György majd szeptemberben nevezi meg a társdíj jelöltjét.

Az ünnepélyes díjátadásra május 5-én 17-órakor kerül sor az AEGON Magyarország Székházban.

/Fotó forrás: MTI/

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„ Mi a legfeltűnőbb különbség egy macska és egy hazugság között? Az, hogy a macskának csak kilenc élete van."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ