A költészet napja
Dátum: 2011. április 7., csütörtök, 15:31
Versmaratonnal, versmondó fesztivállal, megzenésített kortárs versek ünnepével, megemlékezésekkel, koszorúzásokkal, filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel ünneplik Budapesten a költészet napját, József Attila születésnapját.
Bár a költészet napja, amelyet 1964 óta tartanak József Attila születésnapján, csak április 11-én hétfőn lesz, már pénteken elindul az évforduló előtt tisztelgő programsorozat. Április 8-án a Magyar Rádió, a Magyar Napló és a Magyar Írószövetség közös Versmaratonján csaknem nyolcvan anyaországi és határon túli magyar költő gyűlik össze, hogy Az év versei 2011 antológiában megjelent verseit felolvassa a Márványteremben. A helyszín egész nap nyitva áll az érdeklődők előtt, de az MR1-Kossuth Rádió is többször élőben kapcsolja a Versmaratont, az ott készülő hangfelvételekkel, interjúkkal pedig április 10-én és 11-én találkozhatnak a hallgatók.

A Magyar Versmondók Egyesülete több helyszínen rendez programokat: Budapesten a Műcsarnokba várják szombaton a közönséget az Első Magyar Versszínházzal közös eseményükre, amely a magyar EU-elnökség alkalmából Európa költészete előtt is tiszteleg. A Lackfi János által szerkesztett műsort Galkó Balázs, Kinizsi Ottó, Lutter Imre, Bakos-Kiss Gábor, Turczi István, a Kávészünet együttes és több versmondó mutatja be. Gerendás Péter és az Aphonia-Sajtkukacz együttes ősbemutatóval, John Ridland amerikai költő, Petőfi, Márai, Balassi és Radnóti fordítója pedig személyes üzenettel lepi meg a vendégeket, és bemutatják a Keltsd életre... című új kötetet is, amelyet a versmondók egyesülete jelentetett meg.

Vasárnap ünnepel a Vígszínház, ahol délelőtt 11-től magyar költők verseit hallgathatják meg az érdeklődők a társulat tagjai és meghívott vendégművészek előadásában.

Aznap rendezik meg az első VersZene Fesztivált is, amely a kortárs magyar versek megzenésített változatait mutatja be. A Fogasházban 19 órakor kezdődő rendezvényen többek között Varró Dániel, Lackfi János és Juhász Magda megzenésített versei hangzanak majd el, a Radványi-Balog-Borzsák Trió, az Aphonia és a Tonett együttes, valamint Berényi György, a MacskaSzem, a Cirkusz-KA, és a Pécsi Marcell SzólóProjekt előadásában.

A Ferencvárosban, ahol József Attila született és egészen az 1920-as évekig élt, szintén vasárnap indulnak a programok: a Ráday utcától a Gát utcai emlékházig, a Bakáts tértől a József Attila lakótelepig családi programok, koncertek, közös verselések, játékok, rajzkiállítások és művészeti akciók várják a közönséget. A vasárnapi Költészetnapi Családi Piknik keretében a Bakáts téren az Alma együttes ad koncertet, a Ráday Könyvesház pedig utcai verskiállítást rendez, amelyen bárki felolvashatja kedvenc – akár saját – versét. A HOPPART költészetnapi akcióval lepi meg a Ráday utcai éttermek, kávézók közönségét, a Dési Művelődési Házban pedig a Kaláka koncertjét hallhatják kisebbek és nagyobbak.

A költészet napján, április 11-én, József Attila szülőházában, a Gát utcában, valamint a József Attila-lakótelepen a költő szobránál koszorúzással tisztelegnek a művész emléke előtt. A Bakáts térre közös versmondásra várják a vállalkozó kedvűeket, a HOPPART pedig a 2-es és a 24-es villamoson folytatja költészetnapi akcióját, de több kiállítás, megemlékezés és koncert szerepel a programban, amelyet részletesen a www.kultucca.hu honlapon olvashatnak az érdeklődők.

A Magyar Írószövetség a költészet napján Csepelen ünnepel, ahol Jókai Anna Kossuth-díjas író lesz a díszvendég. A 11 órai Béke téri fabokrétázást követően az írószövetség delegációja megkoszorúzza a Jedlik Ányos Gimnázium József Attila-szobrát, majd Jókai Anna ünnepi előadását hallgathatják meg az egybegyűltek az iskola tornatermében. Az esemény egyben nyitánya két írószövetségi kezdeményezésnek: a Rendhagyó Irodalomórák sorozatnak és a Tehetségkutató Klubhálózatnak, amelyeket valamennyi kerületben ki szeretne építeni a szövetség.

A József Attila Művészeti Centrum hétfőn 13 órakor a Liszt Ferenc téri József Attila-szobornál rendez koszorúzással egybekötött megemlékezést, amelyen Görgey Gábor Kossuth-díjas költő mond beszédet, közreműködik Keres Emil Kossuth-díjas színművész és a Sebő Együttes. A megemlékezést követően a József Attila Klubban rendeznek kerekasztal-beszélgetést József Attila mondja 2011-ben címmel.

A költészet napján az Uránia Nemzeti Filmszínház vetítéssel várja a közönséget: Jelenczki István Hagyaték – Emlékezés József Attilára című 2001-es filmversének alapját a költő hátrahagyott verseiből és töredékeiből összeállított „versfolyam” képezi Simon Péter előadásában.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban Závory Andrea színművésznő Egyenes labirintus című, Pilinszky János műveiből válogatott estjére várják az érdeklődőket.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol pénteken rendezik meg a 12. Nemzetközi Kaleidoszkóp Versfesztivál fődíjasainak irodalmi emlékműsorát, a hétvégén pedig a Szépírók Társaságának VII. Irodalmi Fesztiválját, április 11-én József Attila levelezéséből összeállított műsorral emlékeznek a költőre. A Keleti István Művészeti Iskola növendékeinek előadásában József Attila, valamint József Jolán, József Etelka, Bőhm Hertha, Vágó Márta, Szántó Judit, Koronya Jolán, Eisler Klára és Kozmutza Flóra költőhöz írt leveleiből hangzanak el részletek.

A Magvető Kiadó Kovács András Ferenc erdélyi költő Bohócöröklét című új verseskötetének bemutatójával ünnepli a költészet napját. A XII. kerületi Nyitott Műhelyben a szerzővel Margócsy István irodalomtörténész beszélget.

A Gödör Klubban a Népszavalás címmel meghirdetett eseményen már kora estétől kortárs írók és költők szavalnak saját szerzeményeket, de bátor spontán jelentkezőket is várnak a színpadra. Az est végén a Sebő Együttes megzenésített versekből ad koncertet.

(MTI)

 

 

 

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
Aforizmák
„ Az igazságokat gyakran kell ismételni, mert a tévedéseket is gyakran ismétlik."
Goethe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ