Megnyílt a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Dátum: 2011. április 14., csütörtök, 17:56
Több mint 200 új kiadványt ismerhet meg a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál közönsége - hívta fel a figyelmet a négynapos rendezvénysorozat csütörtöki megnyitóján a Millenáris parkban Réthelyi Miklós.

A nemzeti erőforrás miniszter hangsúlyozta: az immár 18 éves könyvünnep még mindig a minőségi irodalom seregszemléje, idén azonban némileg eltér a korábbiaktól: Magyarország jelenleg az EU soros elnöke, ezért a szervezők mind a 26 másik uniós tagállamot meghívták a könyvfesztiválra.

Örvendetes, hogy reneszánszát éli a gyermekirodalom és hogy nagy számban jelennek meg a kamaszoknak szóló könyvek, hiszen a fiatalokat ebben az életkorban lehet és kell megnyerni az olvasásának - fejtette ki a miniszter. Réthelyi Miklós szerint a fesztiválra megjelent több mint 200 könyvújdonság révén a kortárs irodalom trendjeit is nyomon követhetik a látogatók.

Andrulla Vassziliu, az Európai Bizottság kultúráért és oktatásért felelős biztosa is üdvözölte, hogy a budapesti könyvünnep szervezői a soros uniós elnökség alkalmából mind a 26 másik tagállam neves alkotóit elhozták Magyarországra.

A kulturális diverzitás alapvető értéke Európának - hangsúlyozta Andrulla Vassziliu, hozzáfűzve: az irodalom az egyik legjobb eszköz ezen diverzitás és a többnyelvűség felfedezésére és értékelésére. Ezért az EU a jelenlegi költségvetési időszakban 400 millió eurót szán a fordítások támogatására, 2007 óta már több mint 2000 kötet idegen nyelven való megjelenéséhez hozzájárulva.

A közös értékek erősítését szolgálja az évente odaítélt Európai Irodalmi Díj is, amelynek kitüntetettjeit minden esztendőben a 35 európai ország szerzői közül választják ki - tette hozzá.

Andrulla Vassziliu szerint a könyvkiadók számára komoly kihívást jelent az új technológiák jelentkezése, ettől a kihívástól azonban nem félni kell, hanem kihasználni azt. Az EU Európai Digitális Agenda néven meghirdetett programja éppen arra szolgál, hogy a földrész kulturális öröksége online is elérhetővé válhasson.

Mint a biztos emlékeztetett, az európai 15 évesek ötödének gondjai vannak az olvasott szöveg megértésével, ezért februárban munkacsoport alakult és kampány indult az olvasás örömének propagálására és a szükséges képességek fejlesztésére.

Az ünnepélyes megnyitót követően a könyvfesztivál díszvendég írói gálaműsor keretében ismertették rövid ars poeticájukat.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„Nem szabad szégyenkeznünk, ha beismerjük tévedésünket, mert ez azt mutatja, hogy bölcsebbek vagyunk ma, mint tegnap voltunk."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ