Megnyílt a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Dátum: 2011. április 14., csütörtök, 17:56
Több mint 200 új kiadványt ismerhet meg a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál közönsége - hívta fel a figyelmet a négynapos rendezvénysorozat csütörtöki megnyitóján a Millenáris parkban Réthelyi Miklós.

A nemzeti erőforrás miniszter hangsúlyozta: az immár 18 éves könyvünnep még mindig a minőségi irodalom seregszemléje, idén azonban némileg eltér a korábbiaktól: Magyarország jelenleg az EU soros elnöke, ezért a szervezők mind a 26 másik uniós tagállamot meghívták a könyvfesztiválra.

Örvendetes, hogy reneszánszát éli a gyermekirodalom és hogy nagy számban jelennek meg a kamaszoknak szóló könyvek, hiszen a fiatalokat ebben az életkorban lehet és kell megnyerni az olvasásának - fejtette ki a miniszter. Réthelyi Miklós szerint a fesztiválra megjelent több mint 200 könyvújdonság révén a kortárs irodalom trendjeit is nyomon követhetik a látogatók.

Andrulla Vassziliu, az Európai Bizottság kultúráért és oktatásért felelős biztosa is üdvözölte, hogy a budapesti könyvünnep szervezői a soros uniós elnökség alkalmából mind a 26 másik tagállam neves alkotóit elhozták Magyarországra.

A kulturális diverzitás alapvető értéke Európának - hangsúlyozta Andrulla Vassziliu, hozzáfűzve: az irodalom az egyik legjobb eszköz ezen diverzitás és a többnyelvűség felfedezésére és értékelésére. Ezért az EU a jelenlegi költségvetési időszakban 400 millió eurót szán a fordítások támogatására, 2007 óta már több mint 2000 kötet idegen nyelven való megjelenéséhez hozzájárulva.

A közös értékek erősítését szolgálja az évente odaítélt Európai Irodalmi Díj is, amelynek kitüntetettjeit minden esztendőben a 35 európai ország szerzői közül választják ki - tette hozzá.

Andrulla Vassziliu szerint a könyvkiadók számára komoly kihívást jelent az új technológiák jelentkezése, ettől a kihívástól azonban nem félni kell, hanem kihasználni azt. Az EU Európai Digitális Agenda néven meghirdetett programja éppen arra szolgál, hogy a földrész kulturális öröksége online is elérhetővé válhasson.

Mint a biztos emlékeztetett, az európai 15 évesek ötödének gondjai vannak az olvasott szöveg megértésével, ezért februárban munkacsoport alakult és kampány indult az olvasás örömének propagálására és a szükséges képességek fejlesztésére.

Az ünnepélyes megnyitót követően a könyvfesztivál díszvendég írói gálaműsor keretében ismertették rövid ars poeticájukat.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„A modern művészetet megérteni körülbelül olyan, mintha az ember megpróbálná követni a cselekményt a betűlevesben"
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ