Jennifer Egan regénye kapta a Pulitzer-díjat
Dátum: 2011. április 20., szerda, 7:40
Jennifer Egan A Visit from the Goon Squad című regénye nyerte el idén az elbeszélő műfaj Pulitzer-díját, a színművek közül Bruce Norris Clybourne Park című drámája kapta a rangos elismerést.

A Pulitzer-díjakkal 1917 óta évente a legkiemelkedőbb újságírói teljesítményeket jutalmazzák az Egyesült Államokban, de az elismerést az újságírói műfajok mellett dráma, próza, költészet, klasszikus zene, történelem és életrajz kategóriában is kiosztják. A díjak nyerteseit hétfőn hirdették ki New Yorkban.

A 48 esztendős Egan irodalmi munkásságát méltatók a modern kori félelem és identitás szokatlan elbeszélésmódját emelték ki. Az író, aki idén az amerikai Országos Könyvkritikusok Körének díját is megkapta, korábban olyan művekkel vált ismertté, mint a The Invisible Circus, a Look at Me és a The Keep.

A Visit from the Goon Squad című könyve leginkább arról szól, hogy mennyire váratlan a változás, mindig valamiképpen megrendítő - magyarázta az írónő egy telefoninterjúban. Mint hozzáfűzte, regényét Marcel Proust Az elmúlt idő nyomában című monumentális munkája ihlette. "Proust könyve azt ábrázolta, hogy milyen megjósolhatatlan az idő munkája és bizonyos értelemben kifürkészhetetlen. Nem is kérdés, hogy egy ilyen díj elnyerése megjósolhatatlannak és kifürkészhetetlennek tűnik" - fogalmazott Egan.

A drámai Pulitzert Bruce Norris Clybourne Park című színműve nyerte el. A darab egy képzeletbeli chicagói környék, Clybourne Park egy házában játszódik, és két egymást követő generáció ki- és beköltözésén keresztül vizsgálja a középosztálybeli társadalmi változásokat.

"Mélyen meg vagyok tisztelve, és teljesen elképesztett, hogy megkaptam ezt az elismerést" - közölte a szerző, akit egy Maine állam partjainál fekvő szigeten ért a hír. Norris elsőként a chicagói Steppenwolf Theatre Company tíz évi támogatását köszönte meg.

A történelmi kategória Pulitzer-díját a Lincoln nézeteinek változását kutató Eric Foner The Fiery Trial: Abraham Lincoln and American Slavery című munkája érdemelte ki.

Az életrajzi Pulitzer az első amerikai elnökről szóló Washington: A Life című köteté lett, amelyet Ron Chernow írt. Mint a New Yorkban élő történész elmondta: hat éven át dolgozott az életrajzon, 35-40 ezer oldalnyi Washingtonról szóló munkát olvasott el, továbbá 125 olyan könyvet, amelyek kortársait és korának eseményeit mutatták be.

A költészet kategória győztese Kay Ryan lett The Best of It: New and Selected Poems című kötetével.

A zenei Pulitzer-díjat pedig Zhou Long Madame White Snake című operája kapta, amelynek ősbemutatóját 2010-ben tartották a Bostoni Operaházban. Az ősi kínai meséből merítő opera a keleti és a nyugati zenei hagyományokat vegyíti. A librettó Cerise Lim Jacobs munkája.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„ Semmi más nem vagy, mint az életed."
Sartre
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ