Ana Maria Matute átvette a Cervantes-díjat
Dátum: 2011. április 27., szerda, 17:03
Átvette szerdán a "spanyol nyelvű irodalom Nobel-díjaként" is emlegetett Cervantes-díjat Ana Maria Matute. A spanyol író az elismerés átvételekor kiemelte: az írás az élet sok nehéz pillanatán segítette át.

A 85 éves barcelonai szerzőnek, aki a díj 35 éves történetében a harmadik női kitüntetett, János Károly spanyol király adta át a 2010-es Cervantes-díjat egy, a televíziók által is közvetített ceremónia keretében.

"Az írás sok személyes viharom idején a megmentő világítótorony szerepét játszotta" - hangsúlyozta Ana Maria Matute, akit a polgárháború utáni spanyol irodalmi nemzedék egyik legnagyobb alakjának tartanak, és akinek munkáit 23 nyelvre fordították le.

Műveinek központi témája a gyermekkor és az elvesztett ártatlanság kérdése, a társadalmi igazságtalanság és azok a problémák, amelyek a polgárháború után sújtották Matute hazáját. Magyarul olvasható Paulina című ifjúsági regénye és számos novellája.

A díjátadó ünnepséget Alcalá de Henaresben, a díj névadójának, Miguel de Cervantesnek a szülővárosában tartották. A ceremónián mondott köszönő beszédében Matute megemlékezett Gonzalo Rojas chilei költőről, a 2003-as Cervantes-díj kitüntetettjéről is, aki hétfőn hunyt el.

Matute saját bevallása szerint ötéves kora óta ír, azóta, hogy először hallotta a klasszikus "egyszer volt, hol nem volt" szavakat. Mint azt a Cervantes-díj átvételekor elárulta, az őt átható mérhetetlen öröm ellenére szívesebben írna meg három regényt egyhuzamban és 25 novellát megállás nélkül, minthogy most elmondja ezt a beszédet.

Matute, aki gyenge egészségi állapota miatt kerekesszékben ülve mondta el beszédét, Maria Zambrano spanyol írót (1988) és Dulce Maria Loynez kubai költőt (1992) követi a Cervantes-díjjal kitüntetett nők sorában.

Az elismerést, amellyel 125 ezer euró (több mint 33 millió forint) pénzjutalom jár, tavaly José Emilio Pacheco mexikói költő vehette át, de a korábbi díjazottak között szerepelt Jorge Luís Borges argentin író, valamint a tavalyi irodalmi Nobel-díjas perui-spanyol Mario Vargas Llosa is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ Kevés olyan bosszantó és elviselhetetlen dolog van a világon, mint másnak a jó példája. "
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ