Ana Maria Matute átvette a Cervantes-díjat
Dátum: 2011. április 27., szerda, 17:03
Átvette szerdán a "spanyol nyelvű irodalom Nobel-díjaként" is emlegetett Cervantes-díjat Ana Maria Matute. A spanyol író az elismerés átvételekor kiemelte: az írás az élet sok nehéz pillanatán segítette át.

A 85 éves barcelonai szerzőnek, aki a díj 35 éves történetében a harmadik női kitüntetett, János Károly spanyol király adta át a 2010-es Cervantes-díjat egy, a televíziók által is közvetített ceremónia keretében.

"Az írás sok személyes viharom idején a megmentő világítótorony szerepét játszotta" - hangsúlyozta Ana Maria Matute, akit a polgárháború utáni spanyol irodalmi nemzedék egyik legnagyobb alakjának tartanak, és akinek munkáit 23 nyelvre fordították le.

Műveinek központi témája a gyermekkor és az elvesztett ártatlanság kérdése, a társadalmi igazságtalanság és azok a problémák, amelyek a polgárháború után sújtották Matute hazáját. Magyarul olvasható Paulina című ifjúsági regénye és számos novellája.

A díjátadó ünnepséget Alcalá de Henaresben, a díj névadójának, Miguel de Cervantesnek a szülővárosában tartották. A ceremónián mondott köszönő beszédében Matute megemlékezett Gonzalo Rojas chilei költőről, a 2003-as Cervantes-díj kitüntetettjéről is, aki hétfőn hunyt el.

Matute saját bevallása szerint ötéves kora óta ír, azóta, hogy először hallotta a klasszikus "egyszer volt, hol nem volt" szavakat. Mint azt a Cervantes-díj átvételekor elárulta, az őt átható mérhetetlen öröm ellenére szívesebben írna meg három regényt egyhuzamban és 25 novellát megállás nélkül, minthogy most elmondja ezt a beszédet.

Matute, aki gyenge egészségi állapota miatt kerekesszékben ülve mondta el beszédét, Maria Zambrano spanyol írót (1988) és Dulce Maria Loynez kubai költőt (1992) követi a Cervantes-díjjal kitüntetett nők sorában.

Az elismerést, amellyel 125 ezer euró (több mint 33 millió forint) pénzjutalom jár, tavaly José Emilio Pacheco mexikói költő vehette át, de a korábbi díjazottak között szerepelt Jorge Luís Borges argentin író, valamint a tavalyi irodalmi Nobel-díjas perui-spanyol Mario Vargas Llosa is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„ A férfi mindig egyidős a nővel, akit szeret."
Pablo Picasso
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ