Goldener Rathausmann-díj Méhes Györgynek
Dátum: 2006. május 12., péntek, 16:02
Osztrák kitüntetést kapott Méhes György, Kossuth-díjas író 90. születésnapján, s a pénteki ünnepségre kiadója, az Ulpius Ház megjelentette az idős mester Jelentés egy fiatalemberről című önéletrajzi regényét.

Hubert Gorbach osztrák alkancellár megbízásából Rüdiger Stix, a bécsi egyetem címzetes egyetemi tanára adta át Méhes Györgynek a Goldener Rathausmann díjat, egy kék bársonydobozba zárt üvegszobrot. Méltatásában azt emelte ki, hogy a sok vallású, sok nemzetiségű Erdélyben Méhes György ideológiáktól és indulatoktól mentes tudott maradni. Hét évtizedes írói tevékenységével és emberi magatartásával a XX. század legnehezebb évtizedeiben is az európaiság példamutató személyisége volt.

Huszti Gergely, a kiadó fõszerkesztõje az író születésnapjára megjelent önéletrajzi ihletésű könyvrõl elmondta, hogy kivételesen pontos és hiteles képet ad a második világégés idejének erdélyi társadalmáról, a háború sújtotta magyarság életlehetõségeirõl, és arról, hogy szerencse is kell a háború túléléséhez.

Az ünnepelt író nagyon megörült, amikor megjelent Faludy György Kossuth-díjas költõ, akit drága barátomnak, mesteremnek szólított. Beszélgetésükben tisztázták, hogy Faludy az idõsebb, mégpedig hat évvel. Méhes megvallotta, hogy 20 éves kora óta olvassa Faludy verseit és máig kívülrõl tud legalább 20 költeményt. Az idõsebb mester azt mondta, hogy Méhes György olyan világba vezette könyveivel, amit õ nem ismert, és a Kolozsvári milliomosok című kötet volt az egyik utolsó, amit még el tudott olvasni, mert a látása megromlott, de reméli, hogy tudnak az orvosok segíteni rajta.

Tisza Kata, a fiatal írónõ azt kérdezte Méhes Györgytõl, milyen érzés 90 évesen a könyvsikerlista élén állni, mire a mester azt felelte, hogy az õ számára ennek már nincs jelentõsége. Ellenben megjegyezte Tisza Katáról, hogy „életveszélyes nõ vagy!", amivel nagy derültséget keltett. Az ünnepség végén a Vadrózsa étteremben behoztak egy hatalmas tortát, a Jelentés egy fiatalemberrõl című kötet marcipánból mintázott másolatát.

Méhes György 90-ik születésnapját megünneplik a Nemzeti Színházban is. Vasárnap 19-órakor a gálaesten föllép a Kaláka-, a Sebõ együttes, Sebestyén Márta és Selmeczi György. Méhes: a Földi Istenek című egyfelvonásosát Blaskó Péter, Básti Juli és Jordán Tamás olvassa föl a színpadon.

(MTI-Panoráma)

Kép forrás: www.ulpiushaz.hu

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„ Ne aggódj, ma nem jön el a világvége. Ausztráliában már holnap van. "
Charles Schultz
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ