John Banville kapta a Franz Kafka-díjat
Dátum: 2011. május 27., péntek, 7:06
Az ír John Banville regényíró kapta a nagy presztízsű Franz Kafka-díjat. A díj odaítéléséről nemzetközi zsűri döntött, amelynek többek között Marcel Reich-Ranicki tekintélyes német irodalomkritikus és John Calder brit kiadó is a tagja volt. Az évenként kiosztott díjjal 10 ezer eurós (2,7 millió forint) pénzjutalom is jár.

A Kafka-díjat tavaly Václav Havel korábbi cseh elnöknek ítélték, előtte pedig olyan irodalmi nagyságok kapták meg, mint Philip Roth amerikai regényíró, illetve a Nobel-díjas Elfriede Jelinek és Harold Pinter.

Az elismerést a prágai székhelyű Franz Kafka Társaság adományozza azoknak az íróknak, akiknek munkái minden olvasóhoz szólnak származásra, állampolgárságra, illetve kultúrára való tekintet nélkül.

A Franz Kafka Társaság közleménye szerint Banville elfogadta az elismerést, és Prágába utazik majd az októberi díjátadó ceremóniára.

John Banville a magyarul is megjelent, A tenger című regényéért 2005-ben vehette át a Booker-díjat, amelynek tulajdonosát szintén évente választják ki a legjobb Angliából, Írországból vagy a Brit Nemzetközösség valamely országából származó írók művei alapján.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„ Akkor tudod, hogy jól dolgoztál, ha élvezted."
Pearl Buck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ