Jövõ szerdán búcsúztatják Somlyó Györgyöt
Dátum: 2006. május 16., kedd, 16:14
Május 24-én szerdán, a Farkasréti temetőben kísérik utolsó útjára Somlyó György Kossuth-díjas költõt, esszéírót - tájékoztatott kedden a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia.

A Kossuth- és József Attila-díjas költõ, esszéíró május 8-án, életének 86. évében hunyt el.

Somlyó György lírájában a legkötetlenebb szabadverstõl a szigorúan szabályozott szonettformáig szinte minden versforma megtalálható. Prózai munkái erõsen önéletrajzi ihletettségűek. Életművének szerves részét képezik tanulmánykötetei és mûfordításai.

A francia és a magyar líra, fõleg Szabó Lõrinc, hagyományait folytatva alakította ki új versformáját (Tó fölött, ég alatt). Megújította a szonett hagyományát.

Regényírói pályája az 1970-es, ,80-as években bontakozott ki (Árnyjáték, Rámpa, Párizsi kettõs). Számos tanulmánykötete jelent meg (Philoktétész sebe, A költészet évadai), 1963-tól több kötetben. 1992-tõl a Széchenyi Irodalmi és Mûvészeti Akadémia alapító tagja.

A Kossuth-díjat 1997-ben kapta, József Attila-díjjal többször is kitüntették.

1990-ben a Magyar Köztársaság Zászlórendjével tüntették ki. 1992-ben neki ítélték a Soros Alapítvány Kassák-díját. 1994-ben PEN-emlékérmet és Illyés Gyula-díjat kapott. 1996-ban a chilei kormány Gabriela Mistral-emlékéremmel tüntette ki. 1998-ban Pro Urbe Budapest Díjat kapott. 2004-ben a Pablo Neruda-emlékéremmel kitüntetették ki.

Somlyó György temetése május 24-én szerdán, 14.30 órakor lesz a Farkasréti temetõben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
Aforizmák
„Nem szabad haragudni a divatra, hisz oly fiatalon hal meg."
Jean Cocteau
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ