Virrasztás Pilinszkyért
Dátum: 2006. május 23., kedd, 12:36
Szombat éjszakai virrasztásukon versekkel, filmekkel, színházi előadással és a költő eddig ismeretlen fotóinak kiállításával emlékeznek Pilinszky János halálának 25. évfordulójára a tisztelők és barátok - közölte a budapesti rendezvény főszervezője kedden.

„Újra elő akarjuk venni Pilinszky szellemiségét azzal, hogy műveit kivisszük az Andrássy útra" - mondta Dóczy Péter színművész.

A Virrasztás Pilinszkyért című program ötletgazdája és főszervezője kifejtette: három helyszínen több programmal tisztelegnek a XX. század egyik legnagyobb magyar költője előtt.

A költő utolsó lakhelyénél, a Hajós utca 1. szám alatti házban az udvarban és az emeleten is programok lesznek. Az Andrássy úti Eckermann kávéházban kiállítás nyílik, az utcán szavalatok hangzanak el, míg a Petőfi Irodalmi Múzeumban filmvetítés, kiállítás és Kocsis Zoltán zongorajátéka is része lesz a közös virrasztásnak - mondta el Dóczy Péter.

A szavalóművészként is ismert főszervező külön kiemelte, hogy a több, mint félszáz résztvevőt felvonultató emlékvirrasztás már most „több mint siker", amihez nagyban hozzájárult a Hajós utcai ház lakóinak fantasztikus hozzáállása is. A házban szombaton 20 órától Bach zenéjére és versekre mutatnak be etűdöket, majd nem sokkal később előadják a Pilinszky két darabja, a Gyerekek és katonák, valamint az Így teltek napjaink alapján, Dóczy Péter által összeállított színpadi művet.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban szombaton 19-órától nyílik kiállítás Pilinszky János eddig még ismeretlen - saját készítésű - fotóiból. Egy órával később a költő barátai idézik fel a művész személyiségét és életpályáját.

A meghívottak között szerepel többek között Törőcsik Mari, Maár Gyula, Hafner Zoltán, valamint Kocsis Zoltán zongoraművész is - ismertette a kora esti programot Dóczy Péter.

Hozzátette: éjszaka a költő „Meditáció" című munkája által inspirált táncelőadást mutatnak be az Európa-hírű táncos, Blaskó Bori közreműködésével. Éjféltájt Szakács Sára Pilinszky-fimjének tartják meg a premierjét.

Az Opera melletti Eckermann kávéház dohányzó részlegében este 19 órától látható a költő önvallomásait felvonultató videóvetítés, amelyet a kávéház teraszán bemutatandó interjúrészletek és filmetűdök egészítenek ki - ismertette Dóczy Péter, aki hozzáfűzte: az este folyamán több művész az Andrássy úton sétálva rögtönöz majd Pilinszky verseket a körúti járókelőknek.

Pilinszky János költő-műfordító 1921-ben született, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar művésze volt, aki 1971-ben József Attila-díjat, 1980-ban pedig Kossuth-díjat kapott. 1981. május 27-én hunyt el Budapesten.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„Nehéz elhinni, hogy valaki igazat mond, ha tudjuk, hogy mi az ő helyében hazudnánk."
Henry Louis Mencken
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ