Aki a könyveiben volt igazán otthon
Dátum: 2006. május 27., szombat, 17:30
Felavatták Weöres Sándor és Károlyi Amy közös emlékházát szombaton a Vas megyei Csöngén.

A 480 lelkes kemenesháti községben a Kossuth-díjas költõ szülõi házát harminc millió forintos ráfordítással, pályázati forrásokból újították fel és bõvítették ki úgy, hogy abban Weöres Sándor feleségének, Károlyi Amynak is külön emlékszobát alakítottak ki.

A megnyitón Esterházy Péter író személyes emlékeit idézve úgy fogalmazott: Weöres Sándor a másként élõ és másként gondolkozó ember, a „reálisan létezõ élet ellenzékije" volt.

„Aki így él, mintegy fél méterre járva a földtõl, akit folytonosan leangyalozunk, annak talán nem is számított, hogy hol lakott, arra nem is érvényes a mondás, mutasd meg hol laksz és megmondom ki vagy" - hangoztatta a Kossuth-díjas író.

Hozzátette: Weöres Sándor a könyveiben van otthon, „az az õ igazi hona", könyveibõl lehet õt igazán megismerni, de a lakásai is hírt adnak róla, ezért Csönge község elöljáróinak nagy érdeme, hogy létrejöhetett az emlékház.

Az ünnepségen Weöres Sándor és Károlyi Amy hagyatékának gondozója, Károlyi Alíz is részt vett, aki azt javasolta a jelenlévõknek, ajánlják Csöngét közösen a Magyar Örökség Díjra, amelynek elérésében közreműködését ajánlotta fel.

Az ünnepségen a Kaláka Együttes Weöres Sándor verseinek megzenésített dalait játszotta, a község általános iskolájának tanulói műsorral kedveskedtek a jelenlévõknek.

Baranyai Ernõ, Csönge polgármestere a megemlékezés után elmondta: az emlékházban a költõ házaspár több száz használati tárgyából, dokumentumokból, fényképekbõl, könyveikbõl berendezett állandó kiállítást folyamatosan megtekinthetik majd a településre érkezõ turisták.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„ Az udvariasság nem halt meg – csak Angliába menekült."
Duhamel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ