Ma nyílik a frankfurti könyvvásár
Dátum: 2011. október 11., kedd, 8:23
Az ünnepélyes megnyitóval már kedden megkezdődik a világ legrangosabb és egyben legnagyobb nemzetközi könyves seregszemléje, a frankfurti könyvvásár, amely egy nappal később a nagyközönség számára is megnyitja kapuit.

A szervezők hétfői közleménye szerint 110 ország - köztük Magyarország - mintegy 7500 kiállítója mutatkozik be a frankfurti vásárközpontban megrendezett kiállításon, amely immár a 63. a nagy hagyományokkal rendelkező frankfurti könyvvásárok sorában.

Az idei rendezvény díszvendég-országa Izland lesz, amely a vasárnapig tartó könyves seregszemlén lehetőséget kap arra, hogy az elmúlt időszak vulkánkitörései, valamint a pénzügyi megrázkódtatások után irodalmával hívja fel magára a figyelmet. Ezt a figyelemfelkeltést célozza, hogy a kis szigetország Mesés Izland néven mutatkozik be, mintegy 30 jeles szerzőjének közreműködésével.

Magyarország az 5-ös számú csarnokban - a többi között Hollandia, Belgium, valamint a balti országok társaságában - mutatkozhat be mintegy 100 négyzetméter alapterületen. A stand - amelyet a magyar irodalom legnevesebb személyiségeiről Burger Barna fotóművész által készített portrék díszítenek - a legfrissebb magyarországi és határon túli magyar könyvtermés alkotásairól igyekszik minél teljesebb képet nyújtani. A jelenlévő magyar "főszereplők" között lesz a Garaczi házaspár, Garaczi László és felesége, Nagy Ildikó Noémi.

A frankfurti könyvvásár híres arról, hogy nem csupán irodalmi, hanem - a könyves szakma minden területének részvételével - egyfajta kereskedői, üzletkötői vásár is. Ez idén is jellemző lesz a seregszemlére, sőt értesülések szerint több száz szakember már napokkal a vásár megnyitója előtt sátrat ütött Frankfurtban. A könyvvásáron a vasárnap esti zárásig több mint 1000 szakmai rendezvényt tartanak.

A nemzetközi könyvkiállításra számos külföldi és német szerzőt várnak a Majna-parti városba, köztük a tavalyi irodalmi Nobel-díjas perui Mario Vargas Llosát.

A vásár középpontjában ugyanakkor a szerzők és legújabb könyveik hagyományos bemutatkozása mellett változatlanul a könyvvilág digitalizálása áll. Jürgen Boos igazgató ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy szerte a világon továbbra is töretlen az elektronikus könyvek térhódítása.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
Aforizmák
„ Jobb elkárhozni, mint egyedül üdvözülni."
Henri-Frédéric Amiel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ