Eugen Ruge kapta a Német Könyvdíjat
Dátum: 2011. október 11., kedd, 8:41
Eugen Ruge írónak ítélték oda hétfőn Frankfurtban a Német Könyvdíjat. Az író a keletnémet időkben játszódó családregényével, az In Zeiten des abnehmenden Lichts című munkájával érdemelte ki a rangos elismerést, amelyet hagyományosan a frankfurti könyvvásár előestéjén hirdetnek ki.

Eugen Rugénak ez a regény jelentette a bemutatkozást, korábban íróként televíziós és rádiós produkcióknak dolgozott. Az 57 éves szerző egy család négy generációjának történetét mutatja be könyvének oldalain. A kötet 50 évet ölel fel, a díjat odaítélő zsűri külön méltatta a mű "dramaturgiailag rafinált kompozícióját". Az író 25 ezer euróval gazdagodott a díjjal.

A Német Könyvdíjat második alkalommal hódította el az NDK-s időkről szóló regény, 2008-ban Uwe Tellkamp hasonló témájú kötetével, A toronnyal érdemelte ki az elismerést.

Eugen Ruge regénye Berlinben, a Szovjetunióban és Mexikóban játszódik, a család történetét a rákban szenvedő unoka, Alexander (Sascha) szemszögéből ismerhetik meg az olvasók. A regény írásakor a szerző saját családjának történetéből merített.

A zsűri idén 198 új megjelenésből választotta ki Ruge könyvét, a testület tagjai augusztusban szűkítették 20 fősre a várományosok listáját.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„Játssz, mert ha nem játszol, megöregszel, és ha megöregszel, meghalsz."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ