BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Julian Barnes kapta a Booker-díjat
Dátum: 2011. október 19., szerda, 7:55
A fogadóirodák favoritja, Julian Barnes angol író vehette át kedd este Londonban a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a Booker-díjat.

Barnes az utóbbi negyedszázadban negyedszer szerepelt a legesélyesebbek listáján, és ezúttal a The Sense of an Ending című regényével be is gyűjtötte az 50 ezer font (17 millió forint) pénzjutalommal - és természetesen azonnali nemzetközi irodalmi hírnévvel is - járó díjat. A 65 esztendős író 1984-ben Flaubert papagája, 1998-ban Anglia, Anglia, 2005-ben pedig Arthur and George című könyvével került fel a Man Booker Prize szűkített listájára.

Díjnyertes könyvének cselekménye gyermekkori barátok párhuzamos életútjai körül szövődik, egyikük naplószerű elbeszélésében.

Az idei Booker-zsűri elnöke Stella Rimington, a brit elhárítás (MI5) egykori vezetője volt, aki annak idején angol irodalomból diplomázott az Edinburghi Egyetemen.

A nyugalmazott titkosszolgálati vezető kedd esti méltatásában "a XXI. század emberiségéhez szóló, gyönyörűen megírt könyvnek" nevezte a díjazott alkotást, olyan műnek, amely jellemzői alapján "az angol irodalom klasszikusai közé tartozik".

Stella Rimington elmondta: a zsűriben olyan mértékű egyetértés alakult ki a díj odaítéléséről, hogy a tagok "fél óra alatt jutottak egyhangú döntésre" a nyertes személyét véglegesítő keddi ülésen.

Hasonló egyetértés mutatkozott a brit fogadóhálózatok között is: mindegyikük a legnagyobb eséllyel - vagyis a legkisebb pénznyereménnyel - ajánlotta fogadásra, hogy Barnes kapja az idei Bookert. A William Hill országos fogadóhálózat például igen szűk, 6-4-es oddsszal írta ki ezt a fogadási lehetőséget.

A Booker-díj idei hatos listáján Barnes mellett két elsőkönyves angol író - Stephen Kelman (Pigeon English) és A. D. Miller (Snowdrops) -, két kanadai szerző - Patrick deWitt (The Sisters Brothers) és Esi Edugyan (Half Blood Blues), valamint Carol Birch brit írónő szerepelt (Jamrach's Menagerie).

Az 1968-ban alapított és először 1969-ben odaítélt Booker-díjat a Booker élelmiszeripari és nagykereskedelmi vállalat támogatásával hozták létre. A cégnek - neve ellenére (book: könyv) - semmi köze nem volt a könyvkiadáshoz.

A díjat azzal a céllal alapították, hogy az angol nyelvterület prózaírói is részesüljenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló tekintélyű elismerésben.

A kitüntetést Nagy-Britannia, Írország és a Nemzetközösséghez tartozó országok azon szerzői kaphatják, akiknek regényét az adott évben a legjobbnak ítéli a szakmai zsűri.

A díj főszponzora 2002 óta a Man Group nevű patinás befektetési tanácsadó és alapkezelő csoport, amely azonban megtartotta az elismerés eredeti támogatójának nevét is; innen a jelenleg használatos Man Booker elnevezés.

8MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
Aforizmák
„ Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött."
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ