Jövő héten nyílik a 77. Ünnepi Könyvhét
Dátum: 2006. június 1., csütörtök, 22:37
Példa nélkülinek nevezték a hazai kulturális életben a jövõ héten kezdõdõ 77. Ünnepi könyvhét és az 5. Gyermekkönyvnapok szerteágazó kínálatát a fõszervezõk csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatójukon.
– Soha nem látott kiterjedésű könyvhét lesz a mostani - fogalmazott a fesztivált szervezõ Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztõk Egyesülésének (MKKE) vezetõje. Zentai Péter László a 298 könyvújdonsággal szolgáló, több mint ezer író-olvasó találkozót is magában foglaló, fõvárosi és vidéki helyszíneken zajló rendezvényt nemzeti intézménynek nevezte. Szerinte a június 8. és 12. között zajló kortárs magyar irodalom ünnepe ugyanúgy a magyar kultúra része, mint az Opera.

Az esemény hagyományos központi helyszínén, a budapesti Vörösmarty téren és a környék utcáin ezúttal 160 pavilonban 232 hazai és határon túli cég kínálja portékáját. A fõvárosban további négy helyszínen is szerveznek könyvheti programokat.

Óbuda fõtere mellett a Liszt Ferenc téren, a Ráday utcában, valamint a Móricz Zsigmond körtéren lesznek irodalommal kapcsolatos rendezvények: koncertek, felolvasások, közönségtalálkozók - ismertette Zentai Péter László.

Az 5. Gyermekkönyvnapok programjai és könyvei rengeteg új élménnyel és kiadvánnyal gazdagíthatják a fiatalabb olvasókat - tette hozzá.

– A magyar irodalom új aranykorszakát éli, (…) hihetetlen jó formában van - utalt a MKKE igazgatója azokra a nemzetközi díjakra, amelyeket az utóbbi öt évben ítéltek oda magyar szerzõknek.

A fõszervezõ hangsúlyozta: szeretnék, ha idén sem csak a fõvárosról szólna az irodalom. „Stratégiai céljuk", hogy a számos programmal, az eddigieknél is több vidéki helyszínen újra tömegeket vonjanak be az ünnepi könyvhét rendezvényébe.

Ennek szellemében vett részt a sajtótájékoztatón Kósa Lajos, Debrecennek mint a második legnagyobb hazai városnak a polgármestere. Példaként Debrecen két „nagysikerû és népszerű" könyvfesztiválját említette, utalva arra, hogy érdemes figyelni a vidéki rendezvényekre is.

A sajtótájékoztatón Tarján Tamás irodalomtörténész tartott ismertetõ elõadást a legújabb könyvekrõl. Az MTI-nek úgy nyilatkozott: jónak ítéli az idei irodalmi termést, „10-es skálán 7,5-öst adnék neki".

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ ..lángolunk a legnemesebb eszményekért, csak éppen azzal a feltétellel, hogy maguktól váljanak elérhetővé...és főleg ingyen."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ