Jesmyn Ward regénye nyerte az amerikai könyvdíjat
Dátum: 2011. november 17., csütörtök, 11:41
Jesmyn Ward Salvage the Bones című regénye nyerte el szerdán az amerikai National Book Award fikciós irodalmi díját.

Ward köszönőbeszédében elmondta: öccse halála ösztönözte arra, hogy író legyen belőle, mert a tragédia - egy részeg sofőr elütötte - ráébresztette, hogy az élet "törékeny, kiszámíthatatlan dolog", a könyvek viszont erőt adnak a kemény világban.

A díjazott regény a Katrina hurrikán áldozataival foglalkozik. "A szegényekről, a feketékről és a Délen élő vidéki emberek tapasztalatait akartam ábrázolni" - foglalta össze Ward.

A 62. alkalommal megrendezett szerda esti díjátadó ünnepségen, amelynek házigazdája a színészként közismert, de íróként is számon tartott John Lithgow volt, Stephen Greenblatt The Swerve című kötete kapta a nem fikciós kategória elismerését. A harvardi professzor munkája azt idézi fel, hogyan fedezte fel magának a reneszánsz az ókori latin költőt, Lucretiust.

A Shakespeare-életrajzával elhíresült Greenblatt könnyek között beszélt a szavak csodájáról, hogy egy ókori költő, mint Lucretius munkái milyen sokat jelentenek ma is, évszázadokkal később.

A költészeti díjat Nikki Finneynek ítélték oda, aki Head Off & Split című könyvében szenvedélyesen ecseteli a afroamerikai történelmet. Az ifjúsági irodalmi díjat Thanhhai Lai vehette át Inside Out & Back Again című könyvéért, amely egy Alabamában élő vietnámi család történetét meséli el.

A National Book Award minden kitüntetettje 10-10 ezer dolláros (több mint kétmillió forintos) pénzjutalomban is részesült.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
Aforizmák
„ ...már az iskolában megtanultam, hogy nem gondolhatok olyan furcsa és hihetetlen dolgot, amelyet valamely filozófus már előbb ne állított volna..."
Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ