Jesmyn Ward regénye nyerte az amerikai könyvdíjat
Dátum: 2011. november 17., csütörtök, 11:41
Jesmyn Ward Salvage the Bones című regénye nyerte el szerdán az amerikai National Book Award fikciós irodalmi díját.

Ward köszönőbeszédében elmondta: öccse halála ösztönözte arra, hogy író legyen belőle, mert a tragédia - egy részeg sofőr elütötte - ráébresztette, hogy az élet "törékeny, kiszámíthatatlan dolog", a könyvek viszont erőt adnak a kemény világban.

A díjazott regény a Katrina hurrikán áldozataival foglalkozik. "A szegényekről, a feketékről és a Délen élő vidéki emberek tapasztalatait akartam ábrázolni" - foglalta össze Ward.

A 62. alkalommal megrendezett szerda esti díjátadó ünnepségen, amelynek házigazdája a színészként közismert, de íróként is számon tartott John Lithgow volt, Stephen Greenblatt The Swerve című kötete kapta a nem fikciós kategória elismerését. A harvardi professzor munkája azt idézi fel, hogyan fedezte fel magának a reneszánsz az ókori latin költőt, Lucretiust.

A Shakespeare-életrajzával elhíresült Greenblatt könnyek között beszélt a szavak csodájáról, hogy egy ókori költő, mint Lucretius munkái milyen sokat jelentenek ma is, évszázadokkal később.

A költészeti díjat Nikki Finneynek ítélték oda, aki Head Off & Split című könyvében szenvedélyesen ecseteli a afroamerikai történelmet. Az ifjúsági irodalmi díjat Thanhhai Lai vehette át Inside Out & Back Again című könyvéért, amely egy Alabamában élő vietnámi család történetét meséli el.

A National Book Award minden kitüntetettje 10-10 ezer dolláros (több mint kétmillió forintos) pénzjutalomban is részesült.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„A világ gonoszságára Istennek egyetlen mentsége van – hogy nem létezik."
Friedrich Nietzsche
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ