BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Jesmyn Ward regénye nyerte az amerikai könyvdíjat
Dátum: 2011. november 17., csütörtök, 11:41
Jesmyn Ward Salvage the Bones című regénye nyerte el szerdán az amerikai National Book Award fikciós irodalmi díját.

Ward köszönőbeszédében elmondta: öccse halála ösztönözte arra, hogy író legyen belőle, mert a tragédia - egy részeg sofőr elütötte - ráébresztette, hogy az élet "törékeny, kiszámíthatatlan dolog", a könyvek viszont erőt adnak a kemény világban.

A díjazott regény a Katrina hurrikán áldozataival foglalkozik. "A szegényekről, a feketékről és a Délen élő vidéki emberek tapasztalatait akartam ábrázolni" - foglalta össze Ward.

A 62. alkalommal megrendezett szerda esti díjátadó ünnepségen, amelynek házigazdája a színészként közismert, de íróként is számon tartott John Lithgow volt, Stephen Greenblatt The Swerve című kötete kapta a nem fikciós kategória elismerését. A harvardi professzor munkája azt idézi fel, hogyan fedezte fel magának a reneszánsz az ókori latin költőt, Lucretiust.

A Shakespeare-életrajzával elhíresült Greenblatt könnyek között beszélt a szavak csodájáról, hogy egy ókori költő, mint Lucretius munkái milyen sokat jelentenek ma is, évszázadokkal később.

A költészeti díjat Nikki Finneynek ítélték oda, aki Head Off & Split című könyvében szenvedélyesen ecseteli a afroamerikai történelmet. Az ifjúsági irodalmi díjat Thanhhai Lai vehette át Inside Out & Back Again című könyvéért, amely egy Alabamában élő vietnámi család történetét meséli el.

A National Book Award minden kitüntetettje 10-10 ezer dolláros (több mint kétmillió forintos) pénzjutalomban is részesült.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„Megmaradtam bohócnak. Ez sokkal magasabb pozíciót biztosít számomra, mint bármely politikusé."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ