Megnyílt a 77. Ünnepi könyvhét
Dátum: 2006. június 9., péntek, 9:01
Parti Nagy Lajos író köszöntőjével megnyílt a 77. Ünnepi könyvhét és az 5. Gyermekkönyvnapok ötnapos országos rendezvénysorozata csütörtök délután Budapesten.

„Létezik, sőt virágzik az irodalom, ergo létezik, sőt virágzik a könyvhét" - fogalmazott az író, aki köszöntőjében kiemelte: az egész könyvhetet a gyermekeknek ajánlja.

Mint Parti Nagy Lajos az országos rendezvény központi helyszínén, a fővárosi Vörösmarty téren elmondta: „Az ő kezükben van a jövő gyenge ága, mit az önző jelen fűrészével magunk alatt vágni(...) elég nagy ostobaság. Volna." Az író szerint „ha ez az ország kicsit is törődik a saját jövőjével, akkor minden pénzt, energiát, szeretetet, odafigyelést a gyerekekbe fektet."

Az ünnepi könyvhét csaknem 300 új könyvét megemlítve, a magyar kortárs irodalomról azt mondta, hogy mennyiségi probléma „aligha van, szerintem minőségi sincs, (...) csak annyi, hogy az irodalom, pláne a kortárs, eleve probléma, (...) addig jó, amíg probléma".

A Vörösmarty téri megnyitóra összegyűlt hallgatóság Parti Nagy Lajos beszéde előtt és utána a szikrázó napsütésben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltózenekarának előadását figyelhette. A megnyitót követően az érdeklődők percek alatt elárasztották a tér és a környező utcák 160 könyves pavilonjának 232 hazai és külföldi könyvforgalmazóját.

A könyvsátrakat jövő hétfőig érdemes felkeresni, a kiadók nagy kedvezményekkel várják az olvasókat.

„Soha nem látott kiterjedésű könyvhét lesz a mostani" - fogalmazott Zentai Péter László, a fesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) vezetője egy múlt heti sajtótájékoztatón.

A június 8. és 12. között zajló kortárs magyar irodalom ünnepének nevezett programmal párhuzamosan szervezik az 5. Gyermekkönyvnapokat is.

Az idei év stratégiai célja, hogy a rengeteg programmal - az eddigieknél is több vidéki helyszínen - újra tömegeket vonjanak be az ünnepi könyvhét rendezvényeibe - mondta, a MKKE elnöke.

Budapesten más helyszíneken is szerveznek programokat a könyvfesztivál apropóján: Óbuda főtere mellett a Liszt Ferenc téren, a Ráday utcában, valamint a Móricz Zsigmond körtéren is lesznek irodalommal kapcsolatos rendezvények - koncertek, felolvasások, közönségtalálkozók.

Az ünnepi könyvhét gondolata 1927-ben született a neves zsurnaliszta és művészettörténész Supka Géza ötletéből. Első alkalommal két évvel később rendeztek könyvfesztivált a budapesti Vörösmarty téren - az idén 77. életévébe lépett sorozat szinte példanélküli Európában és a világon is.

Több tucat irodalmi díjat adtak át csütörtökön a 77. Ünnepi könyvhét alkalmából Budapesten az Aranytíz Művelődési Központban.

A csütörtöktől hétfőig tartó könyvhetet és gyermekkönyvnapokat szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) Szép Magyar Könyv 2005 versenyén négy kategóriában - különdíj, közönségdíj, a MKKE díjai és oklevelei - vehettek át elismeréseket. Az idei versenyben 68 kiadó 153 könyvvel indult.

A Szép Magyar Könyv 2005 verseny kilenc különdíját adták át elsőként: többek között a Sólyom László köztársasági elnök adományozott díjat Török Gyöngyinek, a Gótikus szárnyas-oltárok a középkori Magyarországon című könyvéért. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester is különdíjakat adományozott. Az ő nevükben munkatársaik Kass János grafikusművésznek, illetve Saly Noéminek, a Törzskávéházamból zenés kávéházba című könyv szerzőjének adták át az elismerést.

A Szép Magyar Könyv 2005 verseny közönségdíját ítélték oda Mészáros László: A Duna című kötetéért. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elismeréseiben - díjaiban és okleveleiben - közel harmincan részesültek.

Az ünnepélyes díjátadón vehette át a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának minőségi könyvesboltokat elismerő Hermész-díját a miskolci Szinvapark Bevásárlóközpont Líra könyvesboltja, valamint a fővárosi Vince könyvesbolt.

A fiatal illusztrátorok munkásságát elismerő Gara Arnold-pályázat idei díjazottjait három kategóriában jutalmazták. Első díjat nyert Csilléri Orsolya, Nádas Alexandra és Nágel Kornél.

A csütörtöki rendezvényen első ízben adták át az Artisjus Irodalmi-díjakat. Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület által életre hívott Artisjus Irodalmi Alapítvány kuratóriuma két kategóriában honorálta az elmúlt év kiemelkedő, különösen értékes alkotásait. Radnóti Miklós „első, valóban teljes" életrajzáért nagydíjban - hárommillió forintban - részesült Ferencz Győző író, irodalomtörténész.

Az Artisjus Irodalmi-díj ösztöndíját - egymillió nyolcszázezer forintot - öt szerzőnek ítélték oda: Bernicky Évának, Borbély Szilárdnak, Dragomán Györgynek, valamint Jónás Tamásnak és Temesi Ferencnek.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ A barát az egyetlen, aki ki tudja javítani a hibáidat – de van annyi esze, hogy meg se próbálja."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ