Andrew Miller kapja az idei Costa Book Awardot
Dátum: 2012. január 25., szerda, 10:21
Andrew Miller brit író-újságírónak ítélték oda az idei Costa-könyvdíjat és a vele járó 30 ezer fontos (10,7 millió forint) pénzjutalmat a Pure című, a francia forradalom előtti időkben játszódó történelmi regényéért - jelentette be az egyik legrangosabb brit irodalmi díj honlapja.

A zsűri Miller regényét a XVIII. század végi Franciaország történelmének "gazdag és életszerű" bemutatásáért értékelte nagyra. A könyv 1785-ben játszódik, főszereplője egy fiatal mérnök, aki feladatul kapja egy túlhasznált temető felszámolását.

Miller négy vetélytársát előzte meg a versenyben, a Carol Ann Duffy koszorús udvari költőt, aki a The Bees című munkájával került a döntőbe, Christie Watsont Tiny Sunbirds Far Away című művével, Moira Youngot és Blood Red Road című könyvét, valamint Matthew Hollis Now All Roads Leads to France: The Last Years of Edward Thomas című életrajzát.

A Costa-könyvdíjakat (Costa Book Awarad) öt kategóriában osztják ki, közülük az egyik kapja a fődíjat.

"A Pure az erkölcsről és halálról szóló rémregény egyedülálló példája" - méltatta a művet kedden a zsűri elnöke, Geordie Greig.

A 37 éves írónak ez már a hatodik regénye, Snowdrops című műve 2001-ben már szerepelt a Booker-könyvdíjak döntősei között.

A Costa-díjakat brit vagy írországi írók számára hirdetik meg. Tavaly Jo Shapcott On Mutability című műve nyert.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„Ha meg akarod változtatni a világot, előbb el kell fogadnod olyannak, amilyen."
Bertold Brecht
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ