Olasz irodalmi elismerést kapott Grendel Lajos
Dátum: 2006. július 3., hétfő, 16:49
Grendel Lajos Kossuth-díjas szlovákiai magyar író Einstein harangjai című regénye nyerte el a Giuseppe Acerbi Irodalmi Díjat, amelyet Castel Goffredo városa alapított és idén 14. alkalommal ítélték oda - közölte a Római Magyar Akadémia igazgatója, Csorba László.

A mantuai régióban levõ város idén a Római Magyar Akadémia közreműködésével választotta ki három magyar író: Grendel Lajos, Száraz Miklós György és Zilahy Péter olaszul is olvasható egy-egy regénye közül a gyõztest. Csorba László igazgató közlése szerint a díjat Castel Goffredo városa azzal a céllal alapította, hogy megismertesse az olasz olvasóval a kortárs világirodalom Itáliában kevéssé ismert alkotásait. Minden évben egy-egy nemzet prózairodalma kerül terítékre, idén magyar alkotások közül választottak.

Az olasz szakmai zsűri 20 egyetemi tanárból és újságíróból állt, Mantua és környéke könyvtárainak 180 olvasója pedig a társadalmi zsűrit alkotta. Szavazataik alapján eldõlt, hogy az idei díjazott Grendel Lajos: Einstein harangjai című könyve. A költészeti különdíjat Tóth Krisztina nyerte, a fordítói különdíjat pedig Tomaso Kemény veheti át.

A hivatalos díjátadó november 10-11-én lesz Castel Goffredoban, Giuseppe Acerbi (1773-1846) író, utazó, régész, muzsikus szülõvárosában. Acerbi 1798-ban a világon elsõként jutott el az Északi Sarkra Finnországon és Lappföldön keresztül, és útleírása 1799-ben könyv alakban is megjelent.

(MTI-Panoráma)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„ Ha már Ádám evett a tudás fájáról, evett volna eleget."
Kner Izidor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ