Jónás Tamás a Kelet-Európai Irodalmi Díj helyezettje
Dátum: 2006. július 14., péntek, 18:43
Jónás Tamást a Bank Austria Creditanstalt által létrehozott nemzetközi irodalmi díj első tíz helyezettje közé választották.

A magyar HVB Bank által nevezett, fiatal szerzõ bécsi ösztöndíjat nyert.

Az 1973-ban született Jónás Tamás költõként indult, majd színdarabok írásával folytatatta. 2002-ben Cigány idõk című prózakötetével a nemzetközi roma irodalmi verseny gyõztese lett. Elbeszélései 2005-ben jelentek meg a Magvetõ Könyvkiadónál.

2001-ben a Soros Alapítvány ösztöndíját nyerte el, egy évvel késõbb pedig Herder-ösztöndíjas lett. Az egyéves ösztöndíjat a Herder-díjas Esterházy Péter javaslatára kapta, aki úgy jellemezte ifjú kollégáját, hogy Jónás Tamás tele van történetekkel a szegénységrõl, kiszolgáltatottságról, fájdalomról, szerelemrõl, testrõl, a gazdagságról és da capo: a szegénységrõl - tele van történetekkel és tele van tehetséggel. 2005-ben Jónás Tamás „érzékeny költõi és novellaírói teljesítményért "az Artisjus Irodalmi Alapítvány ösztöndíját nyerte el

A Kelet-Európai Irodalmi Díjra 10 ország jelölte a térségbõl legjobb íróit, költõit. A nemzetközi zsűri elnökének Jiri Grusát, a nemzetközi PEN Klub elnökét kérték fel. Az elsõ díjat a bolgár Theodora Dimova Maiteka (Anyák) című regényéért kapta, amely tavaly a bolgár írószövetség legjobb prózai művének és a legjobb regénynek járó díját is elnyerte.

Az elsõ tíz díjazott között van a magyar Jónás Tamás költõ és novellaíró Apáimnak, fiaimnak című elbeszélés-gyűjteményével. A magyar szerzõ műve elismeréseként egyhónapos bécsi írói ösztöndíjat nyert.

(MTI-Panoráma)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Aforizmák
„ A te szabadságod ott ér véget, ahol az én orrom kezdődik"
Angol közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ