Mach, Sebesztova és egy varázslatos telefonkagyló
Dátum: 2005. december 1., csütörtök, 10:27
Miloą Macourek meséi, a két kisdiák, Mach és Sebesztova, valamint a varázslatos telefonkagyló népszerű történetei először jelennek meg magyarul. A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában megjelent kötet bemutatójára a Cseh Centrumban kerül sor egy Mikulás-napi ünnepség keretében. A cseh változathoz hasonlóan, a magyar kiadást is a legendás Adolf Born rajzai díszítik, akinek műveiből a könyvbemutató előtt, 17-órától nyílik kiállítás a Cseh Centrum kiállítótermeiben.

Mikulás-este december 5-én 17 órától a Cseh Centrumban

Adolf Born 1930-ban született a cseh-osztrák határon fekvő České Velenicében. Először a prágai Károly Egyetem Tanárképző Karán, majd a Képzőművészeti Egyetemen tanult képzőművészetet, ott is szerzett diplomát. Művészi tevékenysége széles kört ölel fel.

Rajzai, grafikái mellett igényes humoros karikatúráival évtizedeken keresztül szórakoztatta a közvéleményt. Az egész világon kiállított, 1976-ban Montrealban az év karikaturistájává választották. Körülbelül 230 könyv illusztrációja fűződik a nevéhez, köztük a roppant népszerű Mach a ©ebestová (Mach és Sebesztova) mesekönyveké.

A mese rajzfilmváltozatait is ő rajzolta, más rajzfilmekhez, valamint játékfilmek rajzolt betétjeihez és stáblistáihoz hasonlóan.

A tárlatot megnyitja: Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész

A kiállítás 2006. január 13-ig látogatható.

A kiállításmegnyitót tehát a Mach és Sebesztova mesekönyv bemutatója követi. A kötetet bemutatják: Kocsis Péter, Svoboda Róbert és Sándor Csilla, a Csodaceruza című lap főszerkesztője.

A bemutató keretében részeket vetítünk az ugyancsak népszerű Mach és Sebesztova rajzfilmekből, magyar tolmácsolással. A meséket Miloą Macourek, Adolf Born és Jaroslav Doubrava készítették.

Este 7 órakor pedig megérkezik a Mikulás!

Gyerekekkel érkező vendégeinket ezért kérjük, részvételüket minél előbb, de legkésőbb dec. 5-én 12-óráig jelezzék a 351-1737 vagy 342-58-18 telefonszámon!

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„ Az ördög nem alszik, legalábbis nem akárkivel."
Sándor György
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ