Umberto Eco lesz a könyvfesztivál díszvendége
Dátum: 2007. április 9., hétfő, 11:11
A kortárs világirodalom egyik legjelentősebb alakja, Umberto Eco lesz a csütörtökön megnyíló XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, míg az országok közül Kanada mutatkozik be.

A négynapos rendezvényen az olasz író, esztéta, irodalomtörténész pódiumbeszélgetésen vesz részt és dedikálja legújabb könyvét, az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelent, Loana királynő titokzatos tüze című regényt.

Umberto Eco a fesztivál első napján átveszi a Budapest Nagydíjat Demszky Gábor főpolgármestertől, a laudációt Esterházy Péter író mondja a 75 éves író tiszteletére.

A fesztivált Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint a díszvendég ország nevében Robert Hage, Kanada budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete nyitja meg.

A rendezvényen számos szakmai programmal, kerekasztal-beszélgetéssel, könyvbemutatóval, írói felolvasással, dedikálással várják a látogatókat. A seregszemlére 25 ország több száz alkotója köré csaknem 250 programot szerveztek.

A díszvendég ország tiszteletére kerekasztal-beszélgetést tartanak a kanadai-magyar könyvkiadásról Anna Porter, magyar származású kanadai író részvételével. A tengeren túli országból hét író, közöttük három magyar származású alkotó érkezik. Az ország nagykövetségének standjánál nyolcszáz kanadai kötet tekinthető meg, a magyar kiadók pedig csaknem száz kanadai író tollából származó, vagy az országot bemutató könyvvel jelentkeznek.

Az esemény keretében rendezik meg a VII. Európai Elsőkötetesek Fesztiválját, amelyen 11 uniós tagország 19 elsőkönyves prózaírója mutatkozik be a fesztivál két hétvégi napján.

A Könyvtáros Klub programjaira több száz könyvtárost várnak, a szakértők a könyvtárfejlesztésről, az olvasáskultúráról, a digitális, és a gyermekirodalom szerepéről tanácskoznak.

A szakmai eseményeken szó lesz a megváltozott olvasási szokásokról, a vásárlói magatartásról, arról, hogyan jut el a magyar irodalom külföldre, s megemlékeznek a közelmúltban elhunyt Faludy Györgyről és Lázár Ervinről.

A fesztivál zárónapján ezúttal is átadják az év kereskedőjének, kiadójának és gyermekkönyvének járó díjakat.

A seregszemle a Születésnapi Irodalmi Szalon című programmal zárul. A rendezvényen az idén kerek születésnapjukat ünneplő magyar költőket és írókat köszöntik vasárnap késő délután.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„ A világ Isten bűnbeesése."
Hebbel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ