A Booker-díjról
Dátum: 2007. október 16., kedd, 11:57
Az angol nyelvű irodalom legrangosabb elismerésének számító Booker-díj (The Man Booker Prize for Fiction) idei kitüntetettjeit kedden jelentik be Londonban.

A Booker-díjat Tom Maschler kiadó kezdeményezésére alapította 1968-ban a Booker élelmiszeripari vállalat, amelynek neve ()Könyvész") ellenére semmi köze a könyvkiadáshoz. Létrehozóját hívták így, aki a 19. században Guyanában alapította meg cukornádat és cukrot termelő-szállító cégét, amely napjainkban is az egyik legnagyobb brit élelmiszer-nagykereskedelmi vállalat. 2002-ben a díj hosszú távú jövőjének biztosítása érdekében létrehozták a díjat felügyelő alapítványt (Booker Prize Foundation), amelynek feladata egyebek között a szponzor kiválasztása, biztosítása. 2002 áprilisában öt évre a Man Group Rt. beruházási és brókercég nyerte el a Booker-díjhoz kapcsolódó szponzori jogokat és kötelességeket, így a díjat jelenleg hivatalosan Man Booker-díjnak nevezik.

A Booker-díj létrehozásának eredendően az volt a célja, hogy az angolszász nyelvterület prózaírói is részesüljenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló presztízsű elismerésben. Az eredetileg 21 ezer, ma már 50 ezer font pénzjutalommal és nemzetközi hírnévvel járó kitüntetést Nagy-Britannia, Írország és a Brit Nemzetközösséghez tartozó országok azon állampolgára kaphatja, akinek regényét az adott évben a legjobbnak ítéli a szakmai zsűri. Ennek tagjait a legjobb kritikusok, írók és akadémikusok, valamint közismert személyiségek közül választja ki a nemzeti könyvtársaság.

A jelölések után augusztusra összeáll egy ún. „hosszú lista" (longlist), amelyre az idén 13 könyv került a 110 versenyműből. Ennek megrostálása után szeptemberre alakul ki a rövid lista" (shortlist), s az ide bejutott 6 pályamű közül választják ki októberben a nyertes alkotást. Az elismerés sokkal többet jelent, mint a vele járó pénzdíj: a nyertes mellett a díjazásra kiválasztott művek forgalma többszörösére ugrik a Booker-díj odaítélése után.

A Booker-díjat első ízben 1969-ben adták át (P.H. Newby kapta Something to Answer című művéért), s a későbbiek során olyan szerzők nyerték el, mint Nadine Gordimer, Kingsley Amis, Salman Rushdie, Margaret Atwood, Iris Murdoch, William Golding vagy Ian McEwan. A tavalyi nyertes az eddigi legfiatalabb női kitüntetettként az indiai születésű Kiran Desai lett The Inheritance of Loss című regényével.

Érdekesség, hogy eddig ketten kapták meg a díjat két ízben is: a dél-afrikai J. M. Coetzee (1983 és 1999), valamint az ausztráliai Peter Carey (1988 és 2001). A Nagy-Britanniában élő indiai származású Salman Rushdie 1981-ben kapott Bookert Az éjféli gyermekek (Midnight,s Children) című könyvéért, majd a díj alapításának 25. évfordulóján, 1993-ban - amikor az addig nyertes művek versenyeztek egymással -, ez a mű kapta a Bookerek Bookerét („Booker of Bookers").

A Booker-díjhoz három másik irodalmi elismerés is kapcsolódik: 1991 óta létezik a díj orosz változata, 2000-ben indították a The Caine Prize for African Writing elismerést, amelyet afrikai írók kapnak egy angolul publikált, az afrikai kultúrát tükröző rövid történetükért. 2005 júniusában osztották ki első alkalommal az újonnan alapított, s 60 ezer fonttal járó Nemzetközi Man Booker-díjat, amelyet kétévente ítélnek oda a világ legjobb kortárs íróinak, akiknek műve angol nyelven megjelent. Az első kitüntetett - életműve elismeréseként - a Franciaországban élő albán költő és regényíró, Ismail Kadare lett.

(MTI-Panoráma - Máté István, Sajtóadatbank)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„Könnyebb az emberiséget szeretni, mint az embert."
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ