Megnyílt a lipcsei könyvvásár
Dátum: 2008. március 13., csütörtök, 14:14
Csaknem negyven ország – köztük Magyarország – több mint 2400 kiadója vesz részt a hagyományos lipcsei könyvvásáron, amely csütörtökön nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára.

A lipcsei könyvvásár Európa és a világ egyik legtekintélyesebb nemzetközi könyves seregszemléje. A vasárnapig nyitva tartó vásáron mintegy 1500 szerző vesz részt, s arra mintegy 130 ezer látogatót várnak. Az idei rendezvény díszvendége Horvátország, mégpedig sajátos magyar vonatkozással. A horvát irodalmi kiállítás tanácsadó kurátora ugyanis Dalos György Berlinben élő magyar író.

Tekintélyes a magyarországi részvétel is. A magyar irodalmat mindenekelőtt olyan Németországban ismert vagy bemutatkozásra váró szerzők képviselik, mint Bartis Attila, Dragomán György, Térey János, Végel László és Forgó Léda.

Az „ősi" könyvkiadó centrumnak számító Lipcse hagyományos könyvvására szakemberek szerint az olvasás vására, amit jelez, hogy az elkövetkező napokban a „Lipcse olvas" mottó jegyében mintegy 1900 felolvasói, könyvbemutatói rendezvényre kerül sor. S nem csupán a vásár területén, hanem Lipcse belvárosában is. Ez a filozófia különbözteti meg egyébként a lipcsei vásárt a világ első számú könyvvásárától, a frankfurtitól, amely a legtekintélyesebb üzleti vásár lett.

Noha a lipcsei „könyvoldalak" hivatalosan csütörtökön nyíltak meg, a vásár első díjat a szakma jelenlétében már szerda este átadták. A hivatalos nevén az Európai népek közötti megértés díját ugyanis eddigi munkásságáért a holland író és publicista, a 61 éves Geert Mak vehette át. A 15 ezer euróval járó díj a Szász Független Tatrtomány és a Német Könyvkereskedők Egyesületének közös kitüntetése, s azt 1994 óta ítélik oda Lipcsében.

A lipcsei könyvvásár immár hagyományosan nagy súlyt helyez a közép-, a kelet és a dél-európai irodalom bemutatásra. Az idei súlypontot ugyanakkor emellett a gyermek- és a hangoskönyvek, továbbá a Japántól „örökölt" képregények, az úgynevezett mangák jelentik. Oliver Zille fesztiváligazgató ezzel kapcsolatban egy nyilatkozatban arra emlékeztetett, hogy tavaly a 127 ezer látogató közül 27 ezer tizennyolc év alatti volt, ezért a programok harmada idén is a fiataloknak szól.

(MTI-Panoráma - Pietsch Lajos, Berlin)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ Akinek nincs szíve, az csak a fülére hallgat."
Pascal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ