Esmények
Andrew Miller brit író-újságírónak ítélték oda az idei Costa-könyvdíjat és a vele járó 30 ezer fontos (10,7 millió forint) pénzjutalmat a Pure című, a francia forradalom előtti időkben játszódó történelmi regényéért - jelentette be az egyik legrangosabb brit irodalmi díj honlapja.
Esmények
Jesmyn Ward Salvage the Bones című regénye nyerte el szerdán az amerikai National Book Award fikciós irodalmi díját.
Esmények
A fogadóirodák favoritja, Julian Barnes angol író vehette át kedd este Londonban a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a Booker-díjat.
Esmények
Eugen Ruge írónak ítélték oda hétfőn Frankfurtban a Német Könyvdíjat. Az író a keletnémet időkben játszódó családregényével, az In Zeiten des abnehmenden Lichts című munkájával érdemelte ki a rangos elismerést, amelyet hagyományosan a frankfurti könyvvásár előestéjén hirdetnek ki.
Esmények
Stockholmban csütörtökön bejelentették, hogy az irodalmi Nobel-díj 2011. évi kitüntetettje Tomas Tranströmer svéd költő. Költő legutóbb 15 évvel ezelőtt, kapott irodalmi Nobel-díjat, akkor Wislawa Szymborska lengyel költőnő kapta az elismerést.
Esmények
Az irodalom társadalmi felelősségére is felhívta a figyelmet megnyitó beszédében Tahar Ben Jelloun marokkói-francia író a 11. Berlini Irodalmi Fesztivál első napján szerdán.
Esmények
Isabel Allende chilei írónő ítélték oda Dániában a Hans Christian Andersenről elnevezett irodalmi díj 2012-es kiadását.
Esmények
Ricardo Piglia argentin író kapta Blanco nocturno című regényéért a latin-amerikai irodalom Nobel-díjaként emlegetett Romulo Gallegos-díjat - jelentették be Caracasban.
Esmények
Hetven évvel az első kolozsvári könyvnapok után újra magyar könyvhetet tartanak az erdélyi városban. A kolozsvári Ünnepi Könyvhetet, június 2-tól 5-ig rendezik meg - írja a Krónika című kolozsvári napilap csütörtökön.
Esmények
Átvette szerdán a "spanyol nyelvű irodalom Nobel-díjaként" is emlegetett Cervantes-díjat Ana Maria Matute. A spanyol író az elismerés átvételekor kiemelte: az írás az élet sok nehéz pillanatán segítette át.
Esmények
Több mint 200 új kiadványt ismerhet meg a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál közönsége - hívta fel a figyelmet a négynapos rendezvénysorozat csütörtöki megnyitóján a Millenáris parkban Réthelyi Miklós.
Esmények
Ma van a költészet napja, ez alkalomból az ország számos településén tartanak megemlékezést, koszorúzást, versmondó versenyt, felolvasást.
Esmények
Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat és az AEGON Művészeti Társdíjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiugró alkotóművészeti teljesítményeket. Az AEGON Művészeti Díj irodalmi elismerés, ezt élő magyar író kaphatja meg az előző évben újdonságként napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért, szakmai zsűri döntése alapján.
Esmények
Nicanor Parra Sandoval 96 éves chilei költő kapta a spanyol nyelvterület legrangosabb irodalmi elismeréseként emlegetett Cervantes-díjat a "népnyelvet" a hagyományos verseléssel ötvöző nagyhatású munkájáért.
Esmények
Alexis Jenni első regénye, a L'art français de la guerre (A háború francia művészete) című műve kapta meg szerdán a legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t.
Esmények
Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színművész nyerte el a 13. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál fődíját – tudatta a Magyar Versmondók Egyesülete közleményében.
Esmények
Az ünnepélyes megnyitóval már kedden megkezdődik a világ legrangosabb és egyben legnagyobb nemzetközi könyves seregszemléje, a frankfurti könyvvásár, amely egy nappal később a nagyközönség számára is megnyitja kapuit.
Esmények
„Viszonylag ismeretlen íróként vettem részt az Edinbourgh-i Nemzetközi Könyvvásáron, amely 17 napon át tartott mintegy 700 eseménnyel egészen augusztus végéig, és nagyon meglepett, hogy a közönség annak ellenére, hogy – érzésem szerint – nem ismert, milyen kíváncsi volt rám" – idézte föl a Kossuth-díjas Krasznahorkai László, hazaérkezése után.
Esmények
Fernando Vallejo kolumbiai születésű író kapja a spanyol nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a mexikói guadalajarai könyvvásár díját.
Esmények
Kim Scott őslakó származású ausztráliai író nyerte csütörtökön – második ízben – a legrangosabb ausztráliai irodalmi elismerést, a Miles Franklin-díjat XIX. században játszódó regényével, amelyben pionírok, bennszülöttek és bálnavadászok egyaránt szerepelnek.
Esmények
Az ír John Banville regényíró kapta a nagy presztízsű Franz Kafka-díjat. A díj odaítéléséről nemzetközi zsűri döntött, amelynek többek között Marcel Reich-Ranicki tekintélyes német irodalomkritikus és John Calder brit kiadó is a tagja volt. Az évenként kiosztott díjjal 10 ezer eurós (2,7 millió forint) pénzjutalom is jár.
Esmények
Párizs városa legmagasabb kitüntetését, a Grande médaille de Vermeilt (Vermeil-nagyérem) adományozta Kertész Imre írónak Bertrand Delanoe főpolgármester "a hála, a csodálat, a bizalom és a remény jeleként".
Esmények
Jennifer Egan A Visit from the Goon Squad című regénye nyerte el idén az elbeszélő műfaj Pulitzer-díját, a színművek közül Bruce Norris Clybourne Park című drámája kapta a rangos elismerést.
Esmények
Tervezze meg szombat estéjét és az Önnek legszimpatikusabb útvonalon barangoljon a kortárs európai irodalom helyszínei között! 15 ország, 16 író, 16 műve, 14 különleges helyszínen.
Esmények
Versmaratonnal, versmondó fesztivállal, megzenésített kortárs versek ünnepével, megemlékezésekkel, koszorúzásokkal, filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel ünneplik Budapesten a költészet napját, József Attila születésnapját.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„ Másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak."
Stanislaw Jerzy Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ