Esmények
Sofi Oksanen finn-észt írónő kapta az Északi Irodalmi Díjat, Észak-Európa legrangosabb ilyen jellegű kitüntetését.
Esmények
Huszonöt ország több mint 500 alkotója vesz részt a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, amely április 22. és 25. között mintegy 50 ezer kötettel és 370 programmal várja a közönséget a budai Millenáris parkban.
Esmények
Harmincéves elmaradást akarnak pótolni a Man Booker-díj szervezői, akik hétfőn bejelentették, hogy pótlólag meghirdetik az 1970-ben megjelent angol regények versenyét, mivel ennek az évnek az irodalmi termése annak idején lemaradt a legrangosabbnak tartott brit irodalmi díjról.
Esmények
Péterfy Gergely író kapja az idei Mészöly Miklós-díjat - jelentette be a névadó születésének 89. évfordulóján, kedden rendezett emléknapon Szekszárdon a Mészöly Miklós Egyesület.
Esmények
Az irodalom és az informatika összefüggéseit boncolgató tudományos tanácskozással kezdődött meg csütörtökön a Debreceni Irodalmi Napok (DIN) idei programsorozata.
Esmények
Esterházy Péter kapja az idén az osztrák kormány alapította Manes Sperber Irodalmi Díjat - jelentette pénteken az osztrák tömegtájékoztatás az APA osztrák hírügynökséget idézve.
Esmények
Kertész Imre író vehette át a Jean Améry-díjat esszéírói munkásságáért a frankfurti könyvvásáron csütörtökön.
Esmények
Hilary Mantel brit írónőnek ítélték az idei Booker-díjat. Az angol nyelvű regényirodalom legrangosabb elismerését - The Man Booker Prize for Fiction - a szerző VIII. Henrik idejében játszódó, történelmi tárgyú regényével nyerte el.
Esmények
Acapulco után Budapest ad otthont a 29. alkalommal megrendezendő Költők Világkongresszusának szeptember 27. és október 1. között. A találkozóra több mint száz külföldi költő érkezik – mondta el Turczi István költő, a rendezvény elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
Esmények
Kertész Imre Nobel-díjas magyar író kapta idén esszéíró munkásságáért a Jean Amery-díjat - közölte csütörtökön a Klett-Cotta kiadó Stuttgartban.
Esmények
Könyvbemutatók, dedikálások, zenés produkciók, kiállítások, filmvetítések, éjszakai programok mellett utcabál is várja az érdeklődőket a ma kezdődő 80. Ünnepi Könyvhéten és a hozzá kapcsolódó 8. Gyermekkönyvnapokon Budapest belvárosában.
Esmények
Alice Munro kanadai írónőnek ítélték szerdán a 60 ezer fonttal (19,5 millió forinttal) járó, kétévenként kiosztott Nemzetközi Man Booker-díjat.
Esmények
A PEN nemzetközi írószövetség e heti New York-i fesztiválján magyar fókuszú programsorozatot rendeznek, amelynek kiemelt vendége Nádas Péter; a fiatal, kortárs irodalmat rajta kívül Babarczy Eszter, Bán Zsófia, Garaczi László és Térey János képviseli a hét végi rendezvényeken.
Esmények
A "kimaradt" Booker-díjra jelölt kötetek szűkített hatos listáján négy elhunyt író műve is szerepel. A négy évtized után "pótlólagosan" meghirdetett versengés győztese az 1970-ben megjelent legjobb angol nyelvű regény díját kapja majd.
Esmények
"Lipcse olvas" a csütörtökön a nagyközönség számára is megnyílt nemzetközi könyvvásár mottója, és ennek keretében a szászországi város négy napra ténylegesen egyfajta felolvasói központtá vált.
Esmények
Christopher Reid brit költő kapta az idei Costa Book díjat a felesége halálára írt versciklusáért. Az A Scattering (Szétszóródás) című alkotást öt jelölt közül nagy többséggel választotta az év legjobbjának a díjról szavazó testület – mondta el Josephine Hart, a zsűri elnöke.
Esmények
Mexikói író, José Emilio Pacheco kapta idén a spanyol nyelvterület legrangosabb irodalmi elismerését, a Cervantes-díjat - jelentették be hétfőn Madridban.
Esmények
A szenegáli apától származó, Berlinben élő francia Marie Ndiaye Trois femmes puissantes (Három erős nő) című regénye kapta hétfőn a legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t.
Esmények
A magyar irodalom művelésében elért kimagasló eredményéért Kőrizs Imre költő, Péterfy Gergely író, Aczél Géza költő, Vallasek Júlia kritikus és Bozsik Péter író, szerkesztő vehette át a Déry Tibor Alapítvány díját pénteken Budapesten.
Esmények
Darvasi László Virágzabálók című klasszikus nagyregénye nyerte el idén a Rotary Irodalmi Díjat (RID) és a vele járó hárommillió forintos jutalmat. A díjat pénteken adták át ünnepélyes keretek között, az eseményt a Duna Televízió élőben közvetítette.
Esmények
Átadták hétfőn az Európai Unió újonnan alapított irodalmi díját tizenkét írónak, köztük a magyar Szécsi Noéminek.
Esmények
Az idén kilencedik alkalommal rendezik meg Berlinben nem csupán Németország, hanem Európa legnagyobb irodalmi fesztiválját. A rendezvénysorozatra 52 országból több mint 220 szerzőt várnak, hogy több mint 300 rendezvényen olvassanak fel és vitassák meg az irodalom és a politika legégetőbb kérdéseit.
Esmények
Megkezdődött a jubileumi 80. Ünnepi Könyvhét és a hozzá kapcsolódó 8. Gyermekkönyvnapok központi rendezvénysorozata Budapesten; a kortárs magyar irodalom hétfőig tartó ünnepét Lator László költő nyitotta meg csütörtökön a Vörösmarty téren.
Esmények
A csütörtökön kezdődő 80. Ünnepi Könyvhét szebb és színesebb lesz a megszokottnál: 105 kiadó standja és 356 könyvújdonság mellett több éjszakai rendezvény és utcabál is színesíti a programot - mondta el Zentai Péter László, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója az eseményről tartott keddi budapesti tájékoztatón.
Esmények
Négy napig az irodalom fellegvára lesz a baranyai megyeszékhely, kedden ugyanis megkezdődött a Pécsi Irodalmi Fesztivál, amelynek keretében a mediterrán hangulatú városban a hazai irodalmi élet színe-java megfordul.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„ Ha valaki a hobbijába döglik bele, akkor az egy boldog ember."
Gálvölgyi János
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ