Esmények
Juan Marsé katalán regényírónak ítélték oda idén a spanyol nyelvű irodalom legrangosabb elismerését, a Cervantes-díjat.
Esmények
Mintegy ötvenezer kötettel várja mától az érdeklődőket Magyarország legnagyobb könyves seregszemléje, a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek díszvendége az idén Románia, illetve a Booker-díjas orosz írónő, Ljudmila Ulickaja.
Esmények
Milovan Vidakovic-díjjal tüntették ki Konrád György írót szerdán Újvidéken a Prozefest újvidéki nemzetközi prózafesztivál megnyitóján.
Esmények
"Szükséges, hogy vers írassék, különben meggörbülne a világ tengelye" - idézte József Attilát a poéta ferencvárosi szülőházánál Veres András irodalomtörténész szombaton, a költészet napján tartott koszorúzás előtt mondott beszédében.
Esmények
Nádas Péter író lesz a csütörtökön kezdődő brüsszeli Passa Porta Fesztivál díszvendége; A világ egy műhely címet viselő irodalmi rendezvénysorozathoz kapcsolódva pénteken kiállítás is nyílik a Kossuth-díjas író fotóiból a belga fővárosban.
Esmények
Ámosz Oz izraeli író kapta szombaton Düsseldorfban a német város nagy szülöttéről, Heinrich Heinéről elnevezett irodalmi díjat.
Esmények
Az afgán származású Atiq Rahimi Syngué sabour (A türelem próbaköve) című regénye kapta hétfőn a legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t.
Esmények
Egy elsőkönyves indiai írónak, Aravind Adigának ítélte oda az idei Booker-díjat a zsűri - a legrangosabb brit irodalmi díj negyvenéves történetében mindössze harmadszor lett egy "pályakezdő" a nyertes.
Esmények
Buch Wien 08 elnevezéssel nagyszabású könyvvásárra és -kiállításra várják a könyvbarátokat november végén a világ minden sarkából az osztrák főváros vásárközpontjába.
Esmények
Rotary Irodalmi Díjat alapított a Rotary Magyarország; a jelentős összeggel járó elismeréssel az irodalom területén tevékenykedő tehetséges, a Rotary alapeszméjét hirdető alkotókat jutalmazzák – mondta Sumonyi Zoltán író, költő, az elismerés odaítéléséről döntő kuratórium elnöke.
Esmények
Megnyílt a 79. Ünnepi Könyvhét a budapesti Vörösmarty téren; a kortárs magyar irodalom ünnepe Juhász Ferenc költő szavaival vette kezdetét csütörtökön.
Esmények
Könyvbemutatók, zenés produkciók, színházi előadások, kiállítások, valamint filmvetítések várják az érdeklődőket a csütörtökön kezdődő 79. Ünnepi Könyvhéten és a hozzá kapcsolódó 7. Gyermekkönyvnapokon Budapest belvárosában.
Esmények
A budapesti Ráday Könyvesház egyebek mellett könyvbemutatókkal, kiállításokkal, színházi előadásokkal, kórustalálkozókkal, kerekasztal-beszélgetéssel, valamint koncertekkel kapcsolódik a csütörtökön kezdődő 8. Ünnepi Könyvhéthez – közölték a szervezők.
Esmények
A magyar és a román kultúra közötti erős kapcsolatokat hangsúlyozta a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöki megnyitóján Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint a díszvendég ország, Románia képviseletében megjelent Adrian Lemeni kulturális miniszterhelyettes és Mircea Mihaies, a budapesti Román Kulturális Intézet alelnöke.
Esmények
Átadták az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Egyesület díjait csütörtök este a szervezet budapesti székházában. Az idén rendhagyó módon két irodalmi nagydíj is gazdára talált: Tolnai Ottó mellett Tandori Dezső munkásságát is elismerték.
Esmények
Hetedik alkalommal rendezik meg a Ráday utcában az Europoetica Nemzetközi Költészeti Fesztivált, ezúttal a Duna – mint a szomszédokhoz fűződő kulturális kapcsolatok metaforája – jegyében, április 15. és 19. között.
Esmények
Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős művekre és alkotóikra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző esztendőben újdonságként napvilágot látott, kiemelkedő szépirodalmi művéért. A zsűri az idén Jónás Tamásnak ítélte az elismerést.
Esmények
A kultúrát is sújtó nemzetközi pénzügyi válság ellenére idén is rekordrészvétel jellemzi a szerdán megnyílt hagyományos lipcsei könyvvásárt. Mintegy negyven ország - köztük Magyarország - több mint 2400 kiadója képviselteti magát vasárnapig tartó könyvvásáron, amely Európa és a világ egyik legtekintélyesebb nemzetközi könyves seregszemléje.
Esmények
Először rendezik meg egy időben a csaknem 40 éves múltra visszatekintő Debreceni Irodalmi Napokat és az V. Debreceni Könyvszemlét; a két esemény közös megnyitóját csütörtökön tartották a hajdú-bihari megyeszékhelyen.
Esmények
A magyar irodalom művelésében elért kimagasló eredményeiért öt szerzőt, a magyar irodalmi művek idegen nyelvre fordításáért pedig egy alkotót jutalmaztak a Déry Tibor Alapítvány díjával pénteken Budapesten.
Esmények
Törökország, az "elektronikus könyvek" és a krimi áll az idei, jubileumi, immár 60. frankfurti könyvvásár középpontjában. Noha a világ legtekintélyesebb könyvvására hivatalosan csak szerdán nyitja meg kapuit, az ünnepélyes megnyitót már kedden megtartották irodalmi "óriások", köztük a brazil Paolo Coelho, a német Günter Grass és a török Orhan Pamuk részvételével.
Esmények
Október13-tól 19-ig tart a 10. Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztivál a Merlin Színházban. Az alábbiakban a rendezvény részletes programjairól olvashatnak.
Esmények
Salman Rushdie brit író nyerte meg Booker-díjasok legjobbját kiválasztó szavazást csütörtökön. A 40 éve alapított Booker-díj mindig az adott évben megjelent legjobb angol nyelvű regényt ismeri el, a Best of Booker díj pedig az idei évforduló alkalmából az eddig kiválasztott 40 regény legjobbjának minősített könyv szerzőjét jutalmazza.
Esmények
A ma kezdődő 79. Ünnepi Könyvhét és a hozzá kapcsolódó 7. Gyermekkönyvnapok könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, zenés produkciókkal, színházi előadásokkal, kiállításokkal, valamint filmvetítésekkel várja az érdeklődőket Budapesten és számos vidéki városban.
Esmények
A csütörtökön kezdődő 79. Ünnepi Könyvhéten és a hozzá kapcsolódó 7. Gyermekkönyvnapokon mintegy 400 magyar szerző kötetével találkozhat az olvasóközönség Budapesten, ahol a Vörösmarty téren, a Váci utcában és a Deák Ferenc utcában 142 pavilonban 218 cég kínálja majd portékáit - mondta el Zentai Péter László, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke hétfőn Budapesten.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„ Az elme betegségei sokkal pusztítóbbak, mint a test betegségei."
Cicero
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ