Hírek

Brestyánszki Boros Rozália színdarabja nyerte meg a vajdasági magyar drámaíróversenyt csütörtök este Újvidéken. A díjnyertes darabot Urbán András állította színpadra.

Hírek

Kétszáztíz éve, 1813. szeptember 3-án született báró Eötvös József író, költő, politikus, államférfi. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Hírek

Életének 70. évében meghalt Székely Ádám író, újságíró, a budai Szent Imre-templom gitáros miséinek egyik elindítója.

Hírek

A Tokaji Írótábor ötvenéves produktuma, sajátos története nyilvános vitái és szellemi életre gyakorolt hatásai megkerülhetetlen nemzeti örökséget, értékeket teremtettek - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára az ötvenegyedik alkalommal megrendezett, négynapos irodalmi szakmai találkozó hétfői megnyitóján Tokajban.

Hírek

Életének 94. évében hétfőn meghalt Lukácsy András újságíró, író, aki évtizedeken át a Magyar Hírlap kulturális rovatában dolgozott - közölte Széchenyi Ágnes irodalomtörténész a család kérésére az MTI-vel.

Hírek

Százhuszonöt éve, 1898. augusztus 1-jén halt meg Arany László költő, műfordító, közgazdasági és politikai író, akadémikus, a Kisfaludy Társaság tagja. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Katona Ágota nyerte a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál idei, Felhők hívószóra kiírt irodalmi pályázatának szakmai díját Négyzeteken keresztül látjuk az eget című alkotásával - tájékoztatták a szervezők az MTI-t szerdán.

Hírek

Életének 96. évében, hétfőn elhunyt Lator László Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, műfordító, esszéista, a nemzet művésze, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja - közölte az akadémia titkársága az MTI-vel.

Hírek

Változatos kulturális programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállítással és filmvetítésekkel is várja a közönséget a Margófeszt augusztus 10. és 12. között a Balatonhoz közeli Szentgyörgyváron.

Hírek

Az erős identitástudatot és a keresztény értékrendet nevezte a magyarok és az olaszok közös nevezőjének Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, aki felavatta Márai Sándor író fejszobrát Salerno tengerparti sétányán pénteken.

Hírek

Versantológia jelent meg Petőfi Sándor és más magyar költők verseiből a Fülöp-szigeteken. A kötet megjelentetésével Petőfi születésének 200., valamint a magyar-filippin diplomáciai kapcsolatok felvételének ötvenedik évfordulóját ünnepli a két ország.

Hírek

Kemény Gabi és Jeney Zoltán megosztva nyerte el az év gyerekkönyv írója díjat 12 év alatti kategóriában - tájékoztatta a Móra Kiadó a nemzetközi gyerekkönyves szervezet (IBBY) magyarországi tagozata, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum - szakmai zsűrijének döntéséről vasárnap az MTI-t.

Hírek

Kilencedik alkalommal hirdeti meg a Margó Irodalmi Fesztivál a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat, amelyre június 30-ig lehet nevezni. Idén először különdíjjal is jutalmazzák a legjobb tíz szerző valamelyikét - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Hírek

Vincze Ferenc kapja idén a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) Csáth Géza-díját, a kitüntetést nyolcadjára adják át - tájékoztatta a szervezet az MTI-t szerdán.

Hírek

Hetven éve, 1953. augusztus 21-én született Marosvásárhelyen Szőcs Géza Kossuth-díjas költő, újságíró, korábbi kultúráért felelős államtitkár. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Hírek

Az írószervezetek érdekképviseleti vonalának erősítése, az olvasás népszerűsítése, a nagy múltú irodalmi műhelyek megreformálása, valamint ezek egy új rendszerbe helyezése lesz a magyarországi irodalmi fórumok legfontosabb feladata - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára kedden Tokajban.

Hírek

A család, pályatársak, barátok, kollégák, tanítványok és tisztelők vettek végső búcsút Lator László Kossuth-díjas költőtől, esszéistától, műfordítótól, a nemzet művészétől szerdán Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Hírek

Augusztus 2-án, szerdán délután egy órakor vesznek végső búcsút Lator László Kossuth-díjas költőtől, esszéistától, műfordítótól, a nemzet művészétől Budapesten, a Farkasréti temetőben - tudatta a család vasárnap az MTI-vel.

Hírek

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Cselényi László író, költő, műfordító és pedagógus.

Hírek

Saját halottjának tekinti az életének 96. évében hétfőn elhunyt Lator László Kossuth-díjas és József Attila-díjas költőt, műfordítót, esszéistát, a Nemzet Művészét, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagját a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) - tudatta a tárca kedden az MTI-vel.

Hírek

Húsz éve, 2003. július 14-én halt meg Jankovszky Éva Kossuth- és József Attila-díjas író, a gyermek- és ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb magyar képviselője, akinek életműve a felnőtteknek is szól. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Száznegyven éve, 1883. július 3-án született Franz Kafka, "a szorongás írója". Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Száztíz éve, 1913. június 22-én született Szombathelyen Weöres Sándor Kossuth-díjas költő, író, műfordító, "akit az Isten is költőnek teremtett". Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Ismét az irodalomé lesz a főszerep esténként Debrecen hangulatos belvárosi terein, utcáin és épületeiben június 15. és 17. között, az ötödik alkalommal megrendezett Irodalom éjszakáján - közölte az MTI-vel a szervező Csokonai Színház.

Hírek

A kárpátaljai Kertész Dávid író nyerte a Magyar Írószövetség és a Méhes György - Nagy Elek Alapítvány meseíró pályázatát - közölte pénteken az alapítvány az MTI-vel.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„Rettenetes, hogy a valóságot nem lehet megismerni a tények miatt."
Rainer Maria Rilke
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ