Hírek

Hetven éve, 1954. február 24-én hunyt el Herczeg Ferenc író, újságíró, az irodalmi konzervativizmus vezéralakja, "a művelt szórakoztatás mestere". Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Elhunyt Czakó Gábor, a Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében - közölte a család az MTI-vel.

Hírek

Kilencven éve, 1934. február 8-án hunyt el Móra Ferenc író, újságíró, könyvtár- és múzeumigazgató, a Kincskereső kisködmön és az Aranykoporsó írója. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Ferdinandy György József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja díjas írót a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti - közölte a minisztérium az MTI-vel.

Hírek

Január 5-én lesz hetvenéves Krasznahorkai László Kossuth-díjas író, a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb képviselője. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Első alkalommal adták át a tegnap.ma portál irodalmi díjait a budapesti Kello Tankönyvcentrumban pénteken, az elismeréseket Zsille Gábor József Attila-díjas költő, író, műfordító és Nagy Erika felvidéki magyar író vehette át irodalomszervezői tevékenységért.

Hírek

A 2016-ban elhunyt Oláh János költő, író, kiadóvezetőről emlékeztek meg pénteken a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM), ahol három kiadó átadta Az év legsikeresebb szerzője díjat és kihirdették az Oláh János szerkesztői ösztöndíj idei nyerteseit.

Hírek

Új tagok felvételéről döntött a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) által működtetett Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) kedden Budapesten. A múzeumban tartott szavazással Garaczi László író és Kornis Mihály író, drámaíró is a testület tagjává vált.

Hírek

Hetvennégy éves korában pénteken hajnalban váratlanul elhunyt Reményi József Tamás József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő - tudatta honlapján a Litera irodalmi portál, amelynek állandó szerzője volt.

Hírek

Hatvan éve, 1963. november 1-én született Fehérgyarmaton Borbély Szilárd József Attila- és Babérkoszorú-díjas költő, író, irodalomtörténész. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Hírek

New Yorkban, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján, helyi idő szerint hétfő este tartották a Semmelweis Ignác életéről szóló Semmelweis című film világpremierjét a Mozgókép Múzeumában (Museum of Moving Image).

Hírek

Kiemelkedő irodalmi munkásságáért Végh Attilának ítélte oda az idén az 1995-ben alapított Arany János-díjat a Magyar Írószövetség Arany János Alapítványának kuratóriuma; az elismerést a szövetség hétfői rendezvényén adták át, Budapesten.

Hírek

Brestyánszki Boros Rozália színdarabja nyerte meg a vajdasági magyar drámaíróversenyt csütörtök este Újvidéken. A díjnyertes darabot Urbán András állította színpadra.

Hírek

Czakó Gábor írót, nyelvrégészt a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti - közölte a tárca sajtó- és kommunikációs főosztálya az MTI-vel.

Hírek

Csütörtökön kezdődik a Holtszezon Kortárs Irodalmi Fesztivál Veszprémben. A négynapos fesztiválon mások mellett Grecsó Krisztiánnal, Lackfi Jánossal és Varró Dániellel találkozhatnak az érdeklődők.

Hírek

Madách Imrére emlékeznek születésének 201. évfordulója alkalmából pénteken Balassagyarmaton. A hagyományos vármegyei rendezvényen idén az íróról készült könyvet és filmet is bemutatják - közölték a szervezők az MTI-vel.

Hírek

Elhunyt Ferdinandy György. A József Attila- és Prima Primissima díjas író, egyetemi tanár, műfordító, kritikus életének 89. évében halt meg.

Hírek

Kiss Lászlóra emlékezik a Magyar Versmondók Egyesülete és a Latinovits Alapítvány pénteken: csendes megemlékezést tartanak délután 6 órától a két szervezet egykori alapító elnöke halálának évfordulóján Budapesten, a Rózsák terén az Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomban - tájékoztatta a Magyar Versmondók Egyesülete szerdán az MTI-t.

Hírek

Ötven éve, 1973. december 3-án hunyt el Darvas József kétszeres Kossuth-díjas író, publicista, politikus. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Baka Istvánra emlékeznek a hétvégén szülővárosában Szekszárdon, a József Attila-díjas költő, műfordító idén lenne 75 éves.

Hírek

A 75 éve született Baka István költő, műfordítóra emlékeznek szerdán költeményeire épülő zenés vers-videók vetítésével a szegedi Belvárosi moziban - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Hírek

Pénteken kezdődik a 22. Győri Könyvszalon, amelyen vasárnapig mintegy 120 programot tartanak, köztük író-olvasó találkozókat és koncerteket - mondta a szervező Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója hétfőn, az eseményt bemutató sajtótájékoztatón Győrben.

Hírek

Száz éve, 1923. október 28-án született Kormos István kétszeres József Attila-díjas író, költő, műfordító, a népszerű Vackor, a kölyökmackó alakjának megteremtője. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Hírek

Átadták a Madách 200 címmel meghirdetett irodalmi vetélkedő díjait hétfőn Budapesten. A Magyar Nemzeti Múzeum és a Rákóczi Szövetség Madách-emlékév alkalmából megrendezett versenyén az első díjat a Szarvasról érkező Csodaszarvas csapata vette át.

Hírek

Október 12-én lesz hetvenéves Parti Nagy Lajos Kossuth- és József Attila-díjas költő, próza- és drámaíró, műfordító, a kortárs magyar irodalom egyik emblematikus alakja. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„ A sötétség segíti a sötétséget."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ