Elhunyt Paavo Haavikko
Dátum: 2008. október 7., kedd, 17:16
Életének 77. évében, hosszú betegség után elhunyt Paavo Haavikko finn költő, dráma- és prózaíró - jelentette be kedden a családja.

Az 1931-ben született irodalmi multitalentum szülővárosában, Helsinkiben halt meg egy klinikán hétfőn. Gazdag és sokoldalú életművet hagyott maga után. Már húszévesen, első kötetével berobbant a finn líra élvonalába. Később írt novellákat, kisregényeket, színdarabokat, forgatókönyveket, rádió- és tévéjátékokat és operalibrettókat is. Mindemellett publikált történelmi és közgazdasági témájú értekezéseket és vezette saját könyvkiadó vállalatát.

Számos finn és nemzetközi irodalmi díjat kapott, például az irodalmi Nobel "előszobájaként" számon tartott Neustadt Nemzetközi Irodalmi Díjat.

Több műve magyarul is megjelent, egyebek között a Hold udvartartása című verseskötet és a Hosszúéletű Harald című dráma.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
Aforizmák
„ A bölcs udvariassága, hogy színleli a középszerűt."
Balázs Tibor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ