Megkezdődött A Da Vinci-kód plágiumpere
Dátum: 2006. február 27., hétfő, 18:52
Az utóbbi évek legnagyobb figyelemmel kísért jogdíj- és plágiumpere kezdődött hétfőn a londoni felsőbíróságon, ahová két történész nyújtott be keresetet Dan Brown, A Da Vinci-kód című világsikerű könyv szerzője, valamint kiadója, a Random House ellen ötletlopás címén.

Michael Baigent és Richard Leigh azt állítja, hogy Brown az ő 1982-ben született, The Holy Blood and the Holy Grail (A szent vér és a szent grál) című, dokumentumjellegű könyvük tematikájára és felvetéseire építette fel művét, amelyet eddig több mint 30 millió példányban adtak el világszerte. Az ő alkotásukat is egyébként a Random House adta ki annak idején, vagyis saját kiadójukat idézték törvény elé.

Mindkét könyv vezérfonala az a feltevés, hogy Krisztus feleségül vette Mária Magdolnát, gyermekeik is születtek, akikkel a mai Franciaország területén telepedtek le, és utódaik talán még ma is élnek, ezt a tényt azonban a katolikus egyház minden lehetséges eszközzel igyekezett elleplezni.

A londoni per hétfői nyitónapján Dan Brown is jelen volt.

A felperesek ügyvédje szóbeli előterjesztésében tényként állította, hogy Brown a két másik szerző könyvéből másolt, és az így keletkezett mű publikálása Baigent és Leigh szerzői jogainak sérelmével ér fel a brit törvények alapján.

Brown nevében a Random House cáfolta, hogy sérültek volna a brit jogdíjtörvények.

Londoni megfigyelők szerint a bírósági eljárás akár a Brown-könyvből 100 millió dolláros költséggel, Tom Hanks főszereplésével készült film májusra tervezett bemutatóját is kérdésessé teheti.

Dan Brown mindazonáltal tavaly már megnyert egy hasonló plágiumpert, amelyet Lewis Perdue író indított ellene New Yorkban, ugyancsak azzal a váddal, hogy A Da Vinci-kód az ő műveinek elemeiből építkezett.

(MTI-Panoráma - Kertész Róbert, London)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„ Az igazak álma! Az igazaknak nem volna szabad aludniuk."
Jules Renard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ