A drámaírás művészete
Dátum: 2008. december 2., kedd, 22:57
Több évtizedes késéssel ugyan, de immár magyarul is olvasható a forgatókönyvírás egyik alapművének tartott Egri Lajos-kötet, A drámaírás művészete. A magyar származású alkotó által az Egyesült Államokban írt könyv a Vox Nova Produkció és a Műegyetemi Kiadó gondozásában jelent meg Magyarországon.

"Amerikai szakkönyveket olvasva feltűnt, hogy mindegyik hivatkozik Egri Lajosra" - beszélt a hazai kiadás ötletéről a kötet keddi budapesti bemutatóján Fonyó Gergely. A filmrendező elmondta, sokak szerint a magyar film betegsége, hogy hiányoznak a jó forgatókönyvek, ezért is fontos, hogy itthon is elérhetővé vált Egri Lajos munkája, "amely a legtöbb amerikai forgatókönyvíró iskola alapja".

A kötet fordítója, Köbli Norbert elárulta, a könyvet ő is idén olvasta először. "Végig azt éreztem, hogy szívesen találkoznék az íróval" - emlékezett. Mint hozzáfűzte, a többi szakkönyvvel szemben A drámaírás művészete "életbe van ágyazva", nem onnan kiszakítva, hanem összefüggéseiben vizsgálja a drámaírást.

Egri Lajos munkájának sikerét a fordító, aki egyben a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének elnöke is, annak tulajdonította, hogy az író szinte mindent a karakterekre vezetett vissza: "az ő elmélete szerint a megfelelően kidolgozott, friss karakterekből következik a történet és az atmoszféra".

Szalai Annamária, az Országos Rádió és Televízió Testület tagja úgy vélte, a könyv üzenete, hogy ne legyünk kishitűek. Egri Lajos ugyan nem szülőhazájában lett sikeres, de könyvét olvasva megtanulhatunk felülemelkedni pesszimizmusunkból és bátortalanságunkból - emelte ki.

Mint Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnöke hozzátette, keveset hallani a magyar filmgyártás és Hollywood kapcsolatáról, pedig olyan neves filmesek származtak hazánkból, mint George Cukor vagy William Fox, és összesen több mint 130 magyar származású művészt jelöltek Oscar-díjra. "Ezek azok a gyökerek, amelyekből lehet meríteni és tanulni. (...) Egri Lajos példája bizonyítja, hogy komoly szellemi muníció volt az, amellyel a magyarok építették ezt az iparágat" - fogalmazott.

Port Ferenc, a Budapest Film igazgatója saját bevallása szerint a könyvbemutató előtt találkozott először Egri Lajos munkájával. "Az elmúlt évek egyik kiemelkedő szellemi élményében volt részem. Nagyon jó úgy könyvet olvasni, hogy az ember folyton rácsodálkozik, milyen igaz, amit az író papírra vetett" - jegyezte meg, hozzátéve: fontos fogalmi rendszert kaptam ahhoz, hogy meg tudjam határozni, mi a jó vagy a rossz film".

Mint Kollarik Tamás, a Vox Nova Produkció ügyvezetője elmondta, a kötetet a Műegyetemi Kiadó könyvesboltjában vagy honlapján (www.kiado.bme.hu) lehet megvásárolni.

(MTI)




Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Aforizmák
„ A paptól elvárják, hogy két lábon járó vasárnap legyen."
Samuel Butler
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ