Irodalmi hétvége a Hopp Ferenc Múzeumban
Dátum: 2009. január 22., csütörtök, 16:43
A kínai irodalom lesz a központi témája a budapesti Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum hétvégi rendezvényeinek, amelyek között szerepel kerekasztal-beszélgetés a műfordításról, meseolvasás és tárlatvezetés is.

Szövegrétegek címmel a szombati kerekasztal-beszélgetésen Kalmár Éva sinológus, műfordító és Lackfi János költő, műfordító a kortárs kínai irodalom egyik kiemelkedő alkotójáról, a 2000-ben irodalmi Nobel-díjjal jutalmazott Kao Hszing-csien íróról beszélget - közölte a múzeum csütörtökön.

A magyar kultúra napja alkalmából szervezett beszélgetésnek aktualitást ad, hogy a jelenleg Párizsban élő író Lélek-hegy című regénye 2008-ban jelent meg magyar fordításban. A kínai dráma és színház megújítójaként is számon tartott alkotó műve önéletrajzi elemekkel tarkított lírai nyelvezetű történet, amelyben egy Jangce-menti, dél-kínai utazás élményei bontakoznak ki. A taoista szemléletet tükröző három én-alak és 81 fejezet nyomán egy spirituális és valós utazás is kirajzolódik a kötetben, amelynek borítóját a festőként is ismert író alkotásai díszítik.

A múzeumban a kisebbeket Zalka Csenge mesemondó szórakoztatja kínai mesékkel. A tájékoztatás szerint Zalka Csenge évek óta vándor mesemondóként él, s a világ más tájain élő mesemondókkal szövetkezve azon fáradozik, hogy ez az egyedi műfaj újra méltó helyet kapjon az iskolákban, könyvtárakban, múzeumokban és az emberek életében.

Az érdeklődők tárlatvezetéssel tekinthetik meg az Amikor kinyílt Ázsia kapuja című kiállítást szombaton délután 4 és 8 órától, valamint vasárnap délután 3 órától a Hopp Ferenc múzeumban.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„ Mire az ember megöregszik, a gyertya többe kerül, mint a születésnapi torta."
Bob Hope
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ