Kertész Imre Gályanaplója finn nyelven
Dátum: 2009. február 6., péntek, 16:54
Megjelent finn nyelven Kertész Imre Gályanapló című könyve; ebből az alkalomból a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ a Helsinki városi könyvtárral közös irodalmi estet rendezett - tájékoztatott Márkus Ildikó a központ igazgatója pénteken.

Kertész Imre Nobel-díjas író 1992-ben megjelent művét Outi Hassi fordította le finnre és az Otava kiadó gondozta.

A kulturális központ és a könyvtár közös új irodalmi sorozatának nyitórendezvényét Helsinki főkönyvtárában, a Pasilaiban tartották.

A rendezvényen Hannu Marttila, a legnagyobb finn napilap, a Helsingin Sanomat vezető irodalomkritikusa, Rax Rinnekangas író, fotóművész, filmrendező valamint Tommi Melender író, újságíró a Gályanapló szövegei alapján elemezte Kertész Imre életművét és személyes hangon számolt be az egyes művek rájuk gyakorolt hatásáról, a művekhez fűződő élményeikről.

"A beszélgetésen elhangzott gondolatok mind a szakma, mind a közönség számára új távlatokat nyitottak meg Kertész Imre irodalmi munkásságának értelmezésében" - jelentette ki az igazgató.

A csütörtök esti könyvtári beszélgetést követően a finn közszolgálati televízió kulturális csatornája, az YLE Teema esti főműsorában bemutatta a Sorstalanság című filmet, amely a Kertész-regény feldolgozása.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„ Sohasem hazudnak annyit, mint esküvő előtt, háború alatt és vadászat után."
Bismark
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ