József Attila identitásai
Dátum: 2006. március 7., kedd, 7:15
A József Attila identitásai - Alkotáspszichológiai esettanulmány című, nemrég megjelent munkájában a megszokottól teljesen eltérő módon közelít Garai László professzor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.
A könyvben bemutatott elmélet és módszer - amelyet a Nizzai
Egyetem tanáraként, majd a Szegedi Tudományegyetem tanszékalapító és  doktori iskolát vezetõ professzoraként egyetemi kurzusok és 
kutatószemináriumok céljaira alakított ki - egyfelõl a társadalmi 
szerkezetek termelõfolyamatainak, másfelõl kiemelkedõ személyiségek  (például Bólyai János, József Attila) alkotástörténetének elemzésére  alkalmas.
   
 „Sem az irodalomtudomány, sem a pszichológia nem képes választ
adni a József Attila költészetével kapcsolatos miértekre, a 
furcsaságokra" - mondta Garai László professzor, aki  szerint az elõbbi csupán a versekre fókuszál, utóbbi pedig olyasmire,  hogy például elmebeteg volt-e a költõ, s ha igen, akkor skizofréniában szenvedett-e, vagy úgynevezett borderline személyiségzavarról van  szó, amely saját énrõl, értékekrõl, szenvedélyekrõl való állandó kép hiányában nyilvánul meg.

A szerzõ a megválaszolandó miértek közé sorolja, hogy a közismerten perfekcionsita, vagyis a tökéletességre törekvõ költõt,  aki soha nem adott ki a kezébõl írást addig, amíg már nem talált több csiszolnivalót rajta, mi késztette arra, hogy így késszéalkotott egy-két év, de esetleg csak napok elteltével újraírja,  néha csak egy-egy szót változtatva meg alkotásában, máskor csak egy-egy elemet hagyva változatlanul.

A rejtélyek közé tartoznak a szonettek, amelyeknek József Attila
mestere volt. Igazi bravúrnak számított az 1920-as években írt 
szonett-koszorú, amelynek tizennégy verse elsõ sorából alkotta a 
költõ a tizenötödik szonettet. Ennek fényében vajon mivel magyarázható, hogy késõbb  tizenkét év alatt egy szonettet sem írt, leszámítva azokat, amelyeket „viccből” írt: társaságban „költői versenyt” foltatva pl. Illyés Gyulával, vagy  fogadásból – aztán az egyik tréfából egyszer csak az lett, hogy hónapokon keresztül jóformán mást sem írt, csak szonettet (s ezúttal már annyira nem viccről van szó, hogy egyik legnagyszerűbb költeményét, a „Hazám” című versciklust is ekkor szonettek soraként írja meg.

Az alkotáspszichológia szemszögébõl elemzi Garai László
professzor József Attila két nagy - Gyömrõi Edithez, a pszichoanalitikusához, illetve Flórához fûzõdõ - szerelmét is. A közismerten közéleti költõ József Attila  1934-1936 között a Gyömrõi Edithez írott szerelmes verseibõl, sõt az  idõszak szinte valamennyi költeményébõl teljesen hiányzik a közéleti  motívum, amely viszont  a Flóra-versekben „ok nélkül” is előáll (ennek kívülről tudjuk mindnyájan egyik példáját, amikor a maga szerelmének jellemzésére írja: „Ugy kellesz nekem Flóra, mint falun / villanyfény, kőház, iskolák, kutak; / ...munkásoknak emberi öntudat).

A szerzõ egyébként nemleges választ kapott Flórától, amikor – akkor már Illyés Gyula özvegyének – feltette a kérdést, volt-e valamilyen motívuma József Attilával való beszélgetéseiknek, amely a Flóra-versek közéletiségét 
indokolta volna.

S hogy végül ki is volt József Attila? Garai László szerint az
alkotáspszichológiában nem lehet olyan ok-okozati összefüggéseket 
feltárni, mint a természettudományban: itt a szociális identitás közvetítésével állnak elő az összefüggések az alkotó és az általa produkált szöveg között. Eközben „szövegként” egyszerre vizsgálja Garai László alkotáspszichológiája József Attila legkülönfélébb megnyilvánulásait:költõi és bölcseleti műveit, mindennapi életvezetését, testi és  lelki betegségének tüneteit, öngyilkosságát…

A József Attila identitásai - Alkotáspszichológiaiesettanulmány című könyv Fejtõ Ferenc elõszavával  a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény
Alapítvány gondozásában jelent meg.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ A művész legnagyobb földi jutalma a kollégák irigysége."
Varnus Xavér
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ