Széljegyzet születésnapra
Dátum: 2006. március 13., hétfő, 17:14
Spiró György, író április 4-én ünnepli hatvanadik születésnapját, ebből az alkalomból Széljegyzetek címmel különleges könyvet adott közre a Magvető Kiadó. A kötet a tavaly megjelent Fogság című történelmi regényhez kapcsolódó adalékokat, érdekességeket foglalja egy csokorba.

Bepillantást enged a regény születésének körülményeibe, összefoglalja a legfontosabb forrásait, eligazít a regény kronológiájában, továbbá képeken mutatja be a regényben szereplő helyszíneket, a korra jellemző tárgyakat.

A több mint hétszáz oldalas „Fogság" története az időszámítás szerinti I. században játszódik. Főszereplője Uri, a zsidó fiú, aki tagja lesz annak a delegációnak, amely egyházi adót visz Rómából Jeruzsálembe, az ő kalandjai, nevelődésének folyamata kísérhető figyelemmel a könyvben.

A Széljegyzetekben olvasható az „Aki tudja, ugyanazt tudja" című interjú a Fogságról és Spiró György életéről, munkásságáról, valamint Keresztesi József kritikája a könyvről. A kötetet a Fogságról megjelent fontosabb tanulmányok, recenziók és Spiró műveinek jegyzéke zárja.

A széljegyzet mint könyvműfaj Magyarországon még újdonság, Nyugat-Európában azonban a sikerkönyvek gyakori kísérője. Egy fontos és népszerű műhöz szolgáltat érdekes háttér információkat, történelmi adalékokat; megismertet az alkotóval, munkamódszerével; bemutatja a könyv megírásának előzményeit vagy éppen utóéletét. Szenvedélyes olvasók számára készített, friss irodalmi csemege. A Magvető Kiadó ezzel a kötettel Magyarországon is szeretné bevezetni a széljegyzet műfaját.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ Azt hiszem, az Isten azért alkotta meg az embert, mert csalódott a majomban."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ