100 Radnóti-vers és 100 fotó egy kötetben
Dátum: 2009. május 5., kedd, 21:17
Radnóti Miklós 100 kép - 100 vers címmel jelent meg a költő születésének 100. évfordulójára Tóth József fotóművész kötete, amelybe Radnóti Miklós ismert és kevésbé ismert verseihez készített fotókat gyűjtött össze a szerző.

"Nem illusztrációk, hanem önálló alkotások, amiket a számomra legkedvesebb Radnóti-versek ihlettek" - hangsúlyozta Tóth József a könyvbe került fényképekről. A Radnóti-centenáriumra megjelent album a költő tragikusan rövid pályafutásának 15 évét öleli fel, és Tóth József elmondása szerint azért is különlegességnek számít, mert még soha nem jelent meg fotókkal illusztrált Radnóti-kötet.

"A költő özvegye, a kilencvenhét éves Fanni asszony azért engedte meg, hogy felhasználjam a Radnóti-verseket, mert a képekkel nem értelmezni akartam a verseket, hanem önálló alkotásként állnak a szövegek mellett" - tette hozzá a fotográfus, aki szerint a versek hangulata köti össze a képet és a szöveget.

Tóth József felidézte, hogy középiskolás korában, az ötvenes években szeretett bele Radnóti költészetébe. "Radnóti akkoriban nagy felfedezés volt. József Attila számunkra még túl bonyolultnak és elvontnak tűnt, de Radnóti vissza-visszatérő témái, a halál és a szerelem nagyon megérintettek minket" - emlékezett a fotóművész.

A kötet előkészületeiről elmondta, a képek nagy részét kifejezetten a versekhez készítette, és csak kevesebb mint a negyedét válogatta régebbi fényképeiből. "A könyv címe egyből beugrott, és azt is tudtam, hogy az úgynevezett nagy verseknek, például a Hetedik eclogának vagy az Erőltetett menetnek bele kell kerülniük. Hónapokig bújtam a Radnóti-köteteket, és hihetetlen felfedezésekben volt részem. Ekkor döntöttem úgy, hogy azokat a verseket is beválogatom, amiket az átlagolvasó nem biztos, hogy ismer" - tette hozzá.

A száz fekete-fehér képet felvonultató kötet a Medicina Kiadónál jelent meg, amelynek Tóth József korábban is készített fotókat. 2005-ben jelent meg például a Füles Mester panoptikuma, ami humoros képi ötleteiből ad válogatást.

Tóth József 1940. május 25-én született Budapesten. 1962-70 között az MTI illusztrációs rovatának reklámfényképésze volt. Mesterei Németh József, Járai Rudolf, Sziklai Dezső voltak. 1972-től szabadfoglalkozású fotóművész, sokáig reklám- és illusztrációs fényképeket készített. 1978-ban Balázs Béla-díjjal jutalmazták, 1998-ban megkapta az Érdemes művész kitüntetést, 2000-ben a Magyar Fotóművészek Szövetsége Életműdíját, 2008-ban pedig Kiváló művész díjjal jutalmazták.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„ Azok a nők, akik azt hiszik, hogy a férfiakat a hasukon keresztül lehet megfogni, egy jó arasznyit tévednek."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ