Digitális antirasszizmus
Dátum: 2006. március 21., kedd, 19:25
A rasszizmus elleni világnap alkalmából bemutatták az EU antidiszkriminációs könyvtárát kedden Budapesten, a Millenáris Fogadóban. A gyűjtemény az unió tagállamaiból rendszerezi a hátrányos megkülönböztetéssel foglalkozó dokumentumokat.

–Az év eleje óta gyűjtjük Magyarországon a diszkriminációval és az ez ellen tett lépésekkel foglalkozó dokumentumokat. Ahol csak lehet igyekszünk letölthető formában elérhetővé tenni a könyvtár „köteteit" - ismertette az on-line antidiszkriminációs könyvtár működését Géczy Balázs, a kampány magyarországi vezetője.

Az adatbázist a Szubjektív Értékek Alapítvány rasszizmus elleni világnaphoz kapcsolódó eseményén mutatták be. A budapesti program fő témája a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni harc jelenléte a digitális társadalomban.

Az esemény megnyitóján Kovács Kálmán informatikai miniszter átadta az e-Magyarország Ifjúsági Programsorozat antirasszista fotópályázatainak díjait.

A miniszter az eseményen hangsúlyozta:
– Csak akkor mondhatjuk, hogy szabad országban élünk, ha ezt mindannyian elmondhatjuk. Szabadnak csak akkor érezhetjük magunkat, ha nem érezzük bőrünk színét, származásunkat, ha nem éreztetik velünk, hogy mások vagyunk, mint az a közösség, ahová éppen beléptünk. Az antirasszista világnaphoz kapcsolódó budapesti programhoz idén az Európai Unió „A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen. nevű kampánya is csatlakozott.

Az unió információs programja 2004 óta fut Magyarországon, fő célja a munkahelyi diszkrimináció felszámolása.

A budapesti rendezvényen hirdették ki a kampány Újságíró Díj 2005 pályázatának magyarországi nyerteseit. A díjra az EU-tagállamokból pályázhattak az újságírók és fotósok diszkriminációval foglalkozó cikkekkel, illetve fényképekkel. A magyarországi zsűri az újságírók közül Matkovich Ilonának, a fotósok közül Vermes Zoltánnak ítélte oda a nemzeti díjat.

Március 21-ét az ENSZ 1966-ban nyilvánította a rasszizmus elleni világnappá. Annak a véres rendőrsortűznek az emlékére tartják, amely 1960. március 21-én dördült el a dél-afrikai Sharpeville-ben a békésen tüntetőkre, akik közül mintegy 70-en haltak meg. A világnap mindazon folyamatok veszélyességére hívja fel a figyelmet, amelyek egyes embercsoportok társadalmi kirekesztését célozzák.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ Játssz, mert ha nem játszol, megöregszel, és ha megöregszel, meghalsz."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ