Felszabadító pillanatok
Dátum: 2006. március 24., péntek, 11:41
Kertész Imrének gyerekkorában egy angol regényalak, Hornblower hajóskapitány volt a kedvenc hőse, Ottlik Gézához pedig bridzskapcsolat fűzte - ezt magától a Nobel-díjas írótól tudhatta meg a budapesti Radnóti Miklós Színház közönsége K. dosszié című új regényének bemutatóján, csütörtök este.

A nagyobbrészt Berlinben élő, rövid időre Budapestre érkezett író önéletrajzi ihletésű művét egy tekintélyes könyvtárnak berendezett díszletek között mutatták be; két és fél éve az író Felszámolás című regényének premierjét is a VI. kerületi teátrumban tartották.

A 76 éves szerző régi élményeket, emlékeket felidézve beszélgetőpartnerének, Szörényi László irodalomtörténésznek elmondta: az Őfelsége kapitánya című angol regény a Napóleon ellen harcoló Hornblower kapitánnyal valójában Hitler-ellenes mű volt, amelyet a háború kellős közepén, 1943-ban adtak ki.

Mint a K. dossziéban Kertész Imre fogalmaz, ez a csodálatos könyv beteg lelkének vigasza; csak a hülye nem ismerte fel benne Hitlert, akit az angolszász hatalmak legyőznek, mert van egy tulajdonságuk, amely fölött egyetlen diktátor sem rendelkezhet: az emberség, a gyengeség bevallása, amely hihetetlen erőknek lehet a forrása.

A beszélgetésen több emlék mellett azt is felidézte, hogy Ottlik Gézával, Cipivel úgy ismerkedett meg, hogy leültek bridzsezni. Irodalomról soha nem esett szó közöttük.

– Sosem ismerkedtem meg azokkal az írókkal, akiket igazán szerettem – gondolkodott hangosan.

Híres regénye, a Sorstalanság megszületésével kapcsolatban arról beszélt, hogy megírásakor nem érzett igazán hivatástudatot. Az írás inkább a felszabadító pillanatot hozta el számára és a kiút lehetőségét jelentette belső száműzetéséből.

A beszélgetés után az író és Bálint András színművész, a színház igazgatója olvasott fel részleteket a K. dossziéból.

Az önéletrajzi dialógusregényt a Kertész Imre műveit gondozó Magvető Könyvkiadó jelentette meg; csütörtökön került forgalomba.

Kertész Imre több mint egy évig dolgozott a könyvön, amely a fülszöveg szerint önéletrajz két hangra, regényes párbeszéd az író életéről, szüleiről, szerelmeiről, pályájáról, a szellemi szabadság kivívásáról és arról, hogyan függ össze a saját élete hőseinek sorsával, az élet az irodalommal.

– Egészében véve én a derű pártján állok. Az én hibám, hogy ha másokban nem ezt az érzést keltem - vall az összegzés jellegű, 260 oldal terjedelmű regény egy helyén Kertész Imre, aki az április végi XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is felolvas művéből.

A fejezetekre nem tagolódó, párbeszédes formájú könyv alapjául az a tucatnyi hangszalagot megtöltő beszélgetés szolgált, amelyet az író barátja és szerkesztője, Hafner Zoltán irodalomtörténész 2003-2004-ben folytatott vele egy mélyinterjú céljából.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„ Ne veszítsétek el a fejeteket. Az élet még szeretné megsimogatni"
Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ