A végső megoldás ellenében
Dátum: 2006. március 25., szombat, 18:16
Eddig ismeretlen magyar nácivadász 1981-ben írt, a közelmúltban Párizsban kiadott életrajzát méltatta szombaton megjelent számában a Marianne című francia politikai folyóirat.

Az egyik legjelentősebb francia kiadó, a Fayard gondozásában jelent meg Frédéric Ploquin szerkesztésében Kovács Imre Le Vengeur. A la poursuite des criminels nazis (A bosszúálló. Náci bűnösök üldözése) című műve, amelyet a szerző fia három évvel ezelőtt apja hagyatékában fedezett fel.

A 260 oldalas rendhagyó élettörténet egy magyar zsidó testamentuma, aki azért lépett be a Waffen SS kötelékébe, hogy így harcoljon a „végső megoldás", azaz a zsidók megsemmisítése ellen.

Miután az orosházi Kovács Imre teljes családját deportálták Auschwitzba, ő az SS magyar szakaszában belülről mentette zsidó társait. Onnan szovjet hadifogságba került. A fogolytáborban a zsidó ellenállók parancsára továbbra is a zsidók ellenségeit üldözte. A háború után fegyveresen vett részt Izrael megalapításának kiharcolásában. A zsidó állam 1948. évi létrejötte után látszólag minden ok nélkül a francia idegenlégióhoz szegődött, ahol valójában harminc éven át egy titokzatos szervezet megbízásából a zsoldos hadseregben megbúvó volt nácikat próbálta leleplezni.

Kovács Imre 1956-ban hátat fordított a légiónak, és Serge úr álnevén először egy párizsi kóser, majd a híres Lipp étterem főpincéreként dolgozott. A nyolcvanas években azután hazaköltözött Orosházára.

A politikai folyóirat szerint az életrajz nem hasonlítható a holokausztot felidéző nagy művekhez, mert Kovács Imrének nem voltak irodalmi szándékai életrajza megírásakor. Soha nem tekintette magát hősnek, hanem családja és barátai halálát akarta egyszerűen megbosszulni.
– De ez a nyers állapotában bemutatott életszakasz adja a mű erejét és hitelességét - írta a Marianne.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„ A közepes tehetségű ember rendszerint elítéli mindazt, amit nem ér fel ésszel."
La Rochafoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ