Márai Sándor emlékére
Dátum: 2006. március 30., csütörtök, 11:12
Márai Sándor (1900-1989) író emléke előtt tiszteleg az Hommage a Márai címmel megrendezett kiállítás a Home Galériában április 30-ig.

Kertész Csaba, a galéria tulajdonosa elmondta, hogy az 1990-es évek eleje óta olvassa, szereti, tiszteli Márai Sándort, gyűjti könyveit, ezért elhatározta, hogy fölkéri a legkiválóbb magyar művészeket, alkossanak kiállításra Máraival összefüggő műveket.

Több mint 50 kép, szobor, plakett készült el és látható a tárlaton. A művek 95 százalékban újdonságok, kivéve a 102 éves Lossonczy Tamás festőművész 1945-ös keltezésű Márai-portréját és azt a rajzot, amelyet Major Henrik (1889-1948) grafikus és karikaturista (művésznevén Sicu) az 1930-as években készített, amelyen csokornyakkendősen, zilált hajjal ábrázolta az írót.

Olyan kortárs művészek alkotásai szerepelnek a kiállításon, mint Gyémánt László, ef Zámbó István, Kiss Ilona, Szemadám György, Wahorn András, Fe Lugossy László, Bada Dada, Buczkó György, Kaján Tibor és a színész Darvas Iván. Gulyás Gyula bronz mellszobrának - amely az író I. kerület, Mikó utcai otthonánál áll - gipszmásolata ott van a tárlaton csakúgy, mint Csikai Márta bronz plakettje, a Márai Sándor-díj, amelyet évente kap meg két magyar író.

A kiállításon tárlókban dokumentumok láthatók, amelyek egy részét a Petőfi Irodalmi Múzeum adta kölcsön: az író régi névjegye, egyik szerelméhez írt sorai, ügyvédi levél, dedikált könyvek és eredeti fotók. Közülük egyik Márai 30-ik születésnapján készült, az ifjú kalapban, szivarozva áll, a kép hátuljára az író följegyezte: „Márai Sándor 30 évi használat után.„Az érdeklődő olvashatja a 30-as években, boldog hangulatban írt versét is egy Adriai tengeri nyaralásról.

Kertész Csaba azt is elmondta, hogy a tárlat folyamatosan bővül, a minap kapott egy nagyalakú fotót Londonból, Jeremy Irons-t ábrázolja Henrik szerepében a Gyertyák csonkig égnek című Márai mű színházi előadásán.

A galériában Márai hangja szól CD-ről, ugyancsak lemezről hallhatják Mácsai Pál előadásában a Krúdy Gyula (1878-1933) tiszteletére írt Szindbád hazamegy című költeményt és Cseke Péter tolmácsolásában több más Márai Sándor verset.

A Home Galéria a II. kerület Csévi út 7-ben található.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„ Legigazibb jele annak, hogy nagy képességekkel született valaki, ha irigység nélkül született."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ