Kazinczy-évforduló a Párizs Magyar Intézetben
Dátum: 2009. december 3., csütörtök, 7:22
A magyar irodalom franciaországi jelenléte a témája annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából csütörtökön rendez a Párizs Magyar Intézet (PMI).

Az esten Kassai György, Marc Martin, Sophie Aude és Járfás Ágnes francia-magyar műfordítók beszélgetnek a magyar irodalom, valamint a magyar könyvek helyzetéről Franciaországban, és szó esik a műfordítás kilátásairól is - tudatta a kulturális központ.

Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából 2009 a Magyar Nyelv Éve. Szerte a világban kiállításokkal, szakmai találkozókkal, koncertekkel és konferenciákkal emlékeznek meg a nyelvújítás vezéralakjáról, a magyar nyelvi vívmányokról és érdekességekről. A PMI a kerekasztal beszélgetés mellett egy úgynevezett kölcsönhatás-szótár kiadásával és lektori találkozóval járul hozzá az eseménysorozathoz.

A franciaországi egyetemeken tanító magyar lektorok éves találkozóját idén második alkalommal rendezi meg a PMI, miután a júniusi konferencián abban állapodtak meg, hogy a párizsi Egyetemközi Hungarológiai Központ (CIEH) a bordeaux-i egyetem magyar lektorával és a Pécsi Egyetemmel közösen új nyelvoktatási programot dolgoz ki.

A francia-magyar kölcsönhatás-szótár a magyar eredetű francia és a francia eredetű magyar szavakat sorolja fel rendhagyó, rajzos tálalásban. A szócikkek tényszerűek, ugyanakkor elrugaszkodnak a tudományos szikárságtól. Igyekszünk szórakoztató olvasmányt nyújtani az érdeklődőknek - hangsúlyozta Jeney Zoltán, a PMI tudományos titkára.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ ...az emberiségnek sosem támadt olyan fontos gondolata, amelyet kőbe ne írt volna."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ