Verssuttogó kommmandók
Dátum: 2006. április 10., hétfő, 8:26
Tucatnyi verssuttogó lepte el Mexikóváros metróhálózatát. A különleges kommandók egyfelől követelik a költészet betörési jogát, másfelől pedig kísérletet tesznek a rohanó világ lelassítására.

A verssuttogók (Les Souffleurs), akiknek alapítója a francia Olivier Compte színész-rendező, legyezőkkel és fúvócsövekkel felszerelkezve jelennek meg a metróállomásokon, kiválasztanak maguknak a tömegben egy-egy embert, kézen fogják, egy képzeletbeli színpad felé vezetik, majd a fülébe súgnak néhány strófát. De az is gyakori, hogy egy kis cédulára felírnak egy verset, és valakinek a zsebébe csúsztatják. Tapasztalataik szerint sikerül így feloldani a munkába indulás vagy a csúcsforgalmi tolongás feszültségét.

Különösen az indián származásúaknak tetszik az ötlet, talán azért, mert nemigen szoktak ilyen kedvesen szólni hozzájuk. A suttogók kiszemeltjei között ott vannak a biztonságiak is, de mindenkit elröpítenek egy kicsit a valóságon túlra, a hajléktalantól a miniszterig.

A 27 tagú művészkollektíva 2001-ben alakult meg Párizsban, színészek, táncosok, énekesek részvételével, mexikói útjával első ízben lépett ki Franciaország határain kívülre. Rendszeresen felbukkannak piacokon, utcaszínházi fesztiválokon, a mexikóvárosi metró előtt már elbűvölték a párizsi hálózatot is, amelynek hatóságai szerint a verssuttogók fellépéseinek napján szinte abnormális volt a nyugalom a föld alatt.

Fekete ruhájukkal a XIX. századi brit színház előtt tisztelegnek: ott volt ugyanis hagyomány, hogy ha egy színész meghalt, akkor egy feketébe öltözött színpadi munkás olvasta fel szerepét. Mozgásművészetük egyszerű, előadásuk eleganciát és szeretetet áraszt. Manapság, amikor a gyengédség már-már sértésszámba megy, ez fontos gesztus - vélik a verssuttogók.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„A szeretetnek tevékenynek kell lennie."
Bohumil Hrabal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ