Hemingway bárkája újra vízre száll
Dátum: 2006. április 16., vasárnap, 12:19
Újra vízre száll a Pilar, Ernest Hemingway bárkája. A hajó fél évszázada hever a Finca Vigia, az író egykori házának kertjében a Havanna melletti San Francisco de Paulában, és az idő, a nedvesség alaposan kikezdte.
Restaurálásra szorul éppen úgy, mint maga a ház, amelyet az író 1939-ben vásárolt azon a pénzen, amelyet az Akiért a harang szól című regényéért kapott - írta a La Repubblica című olasz napilap.

Egy évvel ezelőtt a bostoni székhelyű amerikai Hemingway-alapítványnak sikerült a Finca Vigiát felvetetnie azoknak az amerikai történelmi épületeknek a listájára, amelyeket pusztulás fenyeget. Ez volt az első eset, hogy Amerika egy határain kívül lévőt tüntet ki ezzel. Az alapítvány gyűjtést is szervezett a házban található dokumentumok - könyvek, folyóiratok, lemezek, magánlevelek - rendbe tételéhez, de az Egyesült Államok és Kuba közötti viszony rosszabbodása miatt Washington megtiltotta az alapítványnak, hogy Havannába küldje a pénzt. A kubai kormány erre válaszolva, bejelentette, hogy megadja a munkálatokhoz szükséges 600 ezer dollárt.

A restaurálás tehát hamarosan megkezdődik. Ez érinti a kb. 4 hektárnyi területen lévő házat, egy tornyot, egy bungalow-t, egy úszómedencét és a mitikus bárkát, amely a tervben az első helyen szerepel.

A Pilar volt az író társa tengeri kalandozásaiban. Erről a hajóról vadászott a kardhalra és a barracudára. A tengeren ismerte meg Gregorio Fuentest, az öreg kubai halászt, aki melléje szegődött és az író haláláig szakácsa, matróza, és mindenekelőtt barátja maradt. Fuentes 2002-ben halt meg 104 éves korában, de Hemingway halála után már nem ült többé a hajóba, amelyet az író végrendeletében neki hagyott. Viszont élete végéig mesélt Hemingway-ről, Az öreg halász és a tenger című kisregény születéséről, akinek főhősét, Santiagót az amerikai író róla mintázta. Fuentes elbeszéléséiből tudjuk, hogy Hemingway a második világháború idején kis hadihajóvá alakította át a Pilart. Felszerelte géppuskával, aknavetővel, hogy alkalmas legyen szükség esetén német tengeralattjárók elleni támadásra.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„ A nevetés bölcsebbé tesz minket, mint a bosszankodás."
Gotthold Ephraim Lessing
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ