Könyvek a vásznon
Dátum: 2006. április 20., csütörtök, 10:31
Az év mozi-szenzációjának ígérkezik a Ron Howard rendezte Da Vinci-kód. Dan Brown könyvét olyan világsztárok keltik életre, mint Tom Hanks és Audrey Tautou. A nagy vihart keltett sikerkönyv május 19-én bemutatásra kerülő filmes adaptációja kapcsán ismét feléled majd minden bizonnyal a vita: a könyv vagy a film-e a jobb?

Ez a kérdés egyidős az irodalom filmes megjelenítésével, és ritka volt ebben a 100 évben olyan eset, amikor a két műfaj hívei meg tudtak egyezni abban, hogy melyikük nyert - még akkor is, ha egészen más értékeket kell számon kérni a mozitól, mint a könyvtől. Elég csak a számtalan Verne-, vagy Dumas-feldolgozásra gondolni: a leghíresebb Verne-film alighanem Richard Fleischer Nemo kapitánya, James Masonnal és Kirk Douglas-szel a főszerepben, holott még a történet egyes elemei is erősen eltérnek a regénytől, de ugyanez vonatkozik a Három testőrre is. A mai napig Richard Lester 1973-as fergeteges filmjét tartják a legjobbnak, pedig ebben, miközben megőrizte a történet minden izgalmát, drámaiságát, intrikáit, sajátos humorával kicsit idézőjelbe is tette az „egy mindenkiért, mindenki egyért" lovagjait.

A nagy látványos kosztümös filmek rajongói közül nem biztos, hogy mindenki olvasta Margaret Mitchell vagy Lewis Wallace regényét, aki megkönnyezte az Elfújta a szél, vagy a Ben Hur több órás eposzát. És aligha vannak sokan, akik emlékeznek azokra a regényekre, amelyekből Alfred Hitchcock készítette hátborzongató filmjeit. A pszicho-krimi mestere ugyanis az esetek túlnyomó többségében másod-, harmadvonalbeli szerzőkből dolgozott.

De nem kell ennyire messzire menni a XX. század kultúrtörténetében. A La Repubblica című olasz napilap összeállításában a sikeres átültetések között említi Luchino Visconti A párduc című filmjét Tomasi di Lampedusa regénye nyomán, és ugyancsak a magas szintű adaptáció példájaként említi J.R.R. Tolkien A gyűrűk ura-trilógiáját. (Ez utóbbival alighanem sok Tolkien-rajongó vitába szállna). A modern írók közül örülhet Marguerite Duras, mert szinte minden megfilmesített írása, a Moderato Cantabilétől A szeretőig telitalálat volt és Ken Kesey sem bánkódhatott, amikor viszontlátta elmegyógyintézetbe zárt hősét, MacMurphyt, A száll a kakukk fészkére Milos Forman-változatában. Jean-Jacques Annaud korfestése A rózsa nevében ugyanolyan tökéletes volt, mint Umberto Eco regényében.

Francis Ford Coppola vitán felül a maximumnál is többet hozott ki Mario Puzo Keresztapájából, és csupán alapanyagként használva Joseph Conrad A sötétség mélyén című regényét, tette kultuszfilmmé az Apokalipszis, mostot. (Érdemes megemlíteni emellett Nicholas Roeg filmjét, amely viszont az eredeti, Afrikában játszódó történetet vitte filmre.)

Akadtak olyan írók, akiknek a filmes siker karrierjük fellendítését is jelentette: Stephen Kingről köztudott, hogy már letett az írásról, felesége a szemétből halászta ki kéziratait, amikor az akkor még kezdő Brian De Palma 1976-ban ráharapott a Carrie című horror-regényre, majd négy évvel később Stanley Kubrick igazi mesterművet készített a Ragyogásból. Ugyanakkor fordított esetekről is tudunk: Chris Webb, a Diploma előtt alapjául szolgáló könyv szerzője bagóért adta el a regényét összes jogaival együtt. Mike Nichols 1967-es mozija egy nemzedék kedvence lett, sztárt csinált Dustin Hoffmanból, az író pedig nyomorog....

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„A nő akkor a legerősebb, ha gyöngeséggel vértezi fel magát."
George Sand
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ